Ingezonden Mededeling

Wat zijn de verschillende vormen van werkkapitaalfinanciering?

Als ondernemer moet je er altijd voor zorgen dat je voldoende werkkapitaal hebt. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je aan de dagelijkse betalingsverplichtingen van jouw bedrijf kunt voldoen. Hierbij kun je onder meer denken aan het betalen van leveranciers, het op peil houden van de voorraad en het uitbetalen van werknemers. Heb je te weinig geld in kas om aan deze verplichtingen te voldoen? Dan biedt een werkkapitaalfinanciering uitkomst. Wie deze financiering af wil sluiten, ontdekt al snel dat er verschillende vormen zijn. Hieronder zetten wij de populairste voor je op een rijtje.

1. Rekening courant krediet

Rekening courant krediet is een eerste werkkapitaalfinanciering waar je voor kunt kiezen. Er wordt vaak gedacht dat deze financiering hetzelfde is als zakelijk krediet. Dit komt vooral doordat je met beide financieringsvormen een tijdelijk tekort aan liquide middelen opvangt. Toch is er een verschil tussen zakelijk krediet en rekening courant krediet. Bij de laatstgenoemde vorm sta je namelijk rood op je betaalrekening en betaal je rente over het bedrag dat je in het rood staat.

2. Doorlopend bedrijfskrediet

Naast een rekening courant krediet kun je ook kiezen voor doorlopend bedrijfskrediet als je op zoek bent naar een werkkapitaalfinanciering. Wanneer je voor dit krediet kiest, opent een geldverstrekker een speciale rekening voor je waar zij het geldbedrag op storten. Doordat het om een doorlopend krediet gaat, bepaal je zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Omdat het een lening is, krijg je te maken met rente. Het grote voordeel van deze werkkapitaalfinanciering is dat je alleen rente betaalt over het geld dat je opneemt. Gebruik je bijvoorbeeld maar 50.000 euro van de 150.000 euro die voor je klaarstaat? Dan berekent een geldverstrekker enkel rente over de 50.000 euro die je gebruikt hebt.

3. Factoring

Factoring is ook een vorm van werkkapitaalfinanciering. Ondanks dat deze vorm aan populariteit wint, is niet iedere ondernemer er bekend mee. Wanneer je voor factoring kiest, werk je samen met een externe partij voor het innen van facturen. Deze partij maakt het factuurbedrag direct naar jou over en wacht vervolgens zelf tot jouw klant het geld naar hen overmaakt. Het voordeel hiervan is dat je nooit meer hoeft te wachten op openstaande facturen. Factoring heeft ook een nadeel, want je staat een percentage van het factuurbedrag af aan het factoringbedrijf. 

4. Factuurfinanciering

Een vierde en laatste vorm van werkkapitaalfinanciering is factuurfinanciering. Doordat je jouw openstaande facturen verkoopt aan een factoringbedrijf, vertoont deze vorm veel overeenkomsten met factoring. Toch is er een belangrijk verschil, want bij factuurfinanciering zorg je namelijk wel zelf voor de inning van de facturen. Bij factoring besteed je dit uit aan een gespecialiseerd bedrijf.

5. Zakelijk lening is minder geschikt

Sommige ondernemers overwegen om een zakelijke lening aan te vragen als zij werkkapitaal willen financieren. Ondanks dat deze financiering populair is onder ondernemers, is hij niet geschikt als werkkapitaalfinanciering. Waarom niet? Omdat een zakelijke lening vooral bedoeld is om langlopende investeringen in een bedrijf te financieren. Je vraagt deze lening bijvoorbeeld aan als je een nieuwe machine wilt kopen of jouw bedrijf uit wilt breiden.

Gepubliceerd

20 okt 2022
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0