Wegens voortzetten activiteiten vereniging Martijn

Pedofilie-activisten moeten de cel in

Twee mannen die pedofilie bleven propageren, conform de uitingen van hun eerder verboden vereniging Martijn, hebben gevangenisstraffen van zes en vier maanden gekregen. Voor de derde verdachte wordt nader verhoor afgewacht.

Het betreft de zaak tegen Marthijn Uittenbogaard die zes maanden celstraf hoorde uitspreken en Norbert de Jonge die vier maanden moet brommen. Het Openbaar Ministerie had tegen beide verdachten een jaar celstraf geëist. Derde verdachte Nelson Maatman week naar het buitenland uit, maar wordt begin april alsnog gehoord.

De Hoge Raad verbood pedofielenclub Martijn in 2014 vanwege de ‘maatschappelijke ontwrichting’ van haar verdediging van seks met kinderen. De schade daarvan woog niet op tegen de vrijheid van meningsuiting.

Uittenbogaard wordt volgens het vonnis gestraft wegens het voortzetten van de ‘werkzaamheid van de verboden vereniging Martijn’ door het plaatsen van publicaties op diverse websites zoals Marthijn.nl en het doen van uitingen via mailinglist Pro Pedosexuality en Twitter. Zo is in 2017 de hele inhoud van de website van de vereniging Martijn in Wiki-vorm op een andere site geplaatst, waaronder artikelen uit de tijdschriften OK en Koinos. Het vonnis bevat de nodige voorbeelden van gewraakte uitingen.

Het vonnis van De Jonge is een grotendeels gelijksoortige veroordeling, maar iets minder ernstig. De kern, net als bij zijn collega: ‘Door het Openbaar Ministerie is gelet op de toepasselijke versie van artikel 140 lid 2 Sr de maximaal mogelijke straf geëist. Daarbij is niet alleen gewicht toegekend aan het feit dat de verdachte een rechterlijke uitspraak niet heeft gerespecteerd maar ook dat hij met zijn handelen maatschappelijke verontwaardiging heeft veroorzaakt.”

De rechter ging er niet helemaal in mee: “Hoewel de maatschappelijke verontwaardiging waaraan het openbaar ministerie refereert, zonder meer een factor van betekenis is waaraan gewicht moet worden toegekend, wordt dat gewicht door de rechtbank, gelet op wat zij hiervoor heeft overwogen, anders gewaardeerd. Dat maakt dat zij al met al onvoldoende aanleiding ziet om te komen tot een oplegging van de maximaal mogelijke straf.”

De Jonge heeft ook in 2018 een online videoplatform voor pedofilie opgericht, met volgens het OM bijna 250 video’s die aan pedofilie en/of pedoseksualiteit zijn te relateren. Uittenbogaard publiceerde daar ook.

De advocaat van Uittenbogaard bepleitte vrijspraak omdat de aanklacht niet specifiek genoeg zou zijn, de invallen niet legaal gebaseerd en de feiten onbewezen en feitelijk niet strafbaar omdat bijvoorbeeld ook hun politieke partij PNVD is toegestaan met gelijksoortige uitingen. De Jonge heeft geen advocaat in de arm genomen en zich niet verdedigd.

Gepubliceerd

11 mrt 2022
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0