Naar collectieve rechtencontracten op internet

Professor Bernd Hugenholtz schreef een toegankelijk artikel over de toekomstige mogelijkheden van het auteursrecht Dat is allerminst dood meent hij Maar het moet wel nieuw leven in geblazen worden
Het artikel staat online en is dus voor iedereen te lezen. Hij draait de vraag van bescherming van rechten nu eens om: in hoeverre beperkt het recht van intellectuele eigendom de toegang tot de bronnen op het internet? Het antwoord is dat dit wel meevalt. Uiteindelijk komt het verhaal toch neer op het aloude probleem van enerzijds het grootschalig schenden van rechten op internet en anderzijds de ontoegankelijkheid van beschermde werken. Het opheffen e/of strenger maken van auteursrecht vindt hij geen optie. Hugenholtz opteert voor het inslaan van een nieuwe weg: het afsluiten van collectieve licenties door organisaties van auteurs en rechthebbenden met de ISP’s. die, meent Hugenholtz, staan immers de massale inbreuk op het auteursrecht door hun abonnees al jaren oogluikend toe. "Iedereen blij…de internetgebruikers,die tegen een kleine extra vergoeding onbeperkt mogen down- en uploaden; de auteurs en rechthebbenden, die eindelijk betaald krijgen; de rechterlijke macht, die niet langer met lastige handhavingsproblemen belast wordt; en de auteur van deze bijdrage, die het auteursrecht even belangrijk vindt als de informatievrijheid." En hij trekt een fraaie parallel met de kabel: "Zo’n collectief contract zou niet zonder precedent zijn. In de jaren 80, toen het internet nog in de kinderschoenen stond, vormde de kabel de bron van alle auteursrechtelijke kwaad. Volgens de kabelexploitanten was het doorgeven van televisieprogramma’s een louter technische aangelegenheid, waar het auteursrecht buiten stond. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en is het betalen van vergoedingen voor de doorgifte van omroepprogramma’s via de kabel algemeen geaccepteerd. Als we aan de hand van het verleden de toekomst moeten voorspellen, ligt er voor het auteursrecht op het internet ook een happy end in het verschiet." Morgen houdt de NVJ een debat over online rechten in Amsterdam.

Gepubliceerd

8 okt 2008
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0