Oproep van lezer: betere journalistiek

Volkskrant: meer feiten en minder gratuite zure meningen

Krant publiceert een ingezonden brief met niet mis te verstane hartenkreet.

Alleen al de talloze columnisten, van wie een minderheid in staat blijkt om meningen te baseren op een serie logisch aaneengeschakelde feiten. Van wie de meeste bekende drie keer in de week haar moreel superieure gal spuwt, met een obsessie voor Mark Rutte. Verslaglegging van samenleving, politiek en sport waarin logisch argumenteren in de afgelopen jaren steeds verder te zoeken is. Waardoor afdelingen als Boeken en Wetenschap, en de minderheid aan uitstekende journalisten die wel onderzoeken hoe het staat met de veelal weerbarstige feiten en achtergronden, in positieve zin meer en meer opvallen.

Het gaat over de Volkskrant. Die zaterdag de moed etaleerde om een ingezonden brief van Carla Grootjen in Eindhoven te publiceren als Brief van de dag met als kop ‘Een nieuw kabinet, dan graag ook een nieuwe journalistiek’:

“Ja, we hebben met z’n allen in het voorjaar gestemd en, ja, deze coalitie is er ­uitgekomen. En, ja, binnenkort kan het kabinet aan de slag.

Ik lees in het regeerakkoord en hoor ­oprechte wensen om een andere politiek te bedrijven. Met hoogstwaarschijnlijk ervaren én nieuwe kabinetsleden.

Nu is het aan de dames en heren journalisten om te kijken of ook zij in staat zijn nieuwe journalistiek te bedrijven. Ik wens het ons in Nederland van harte toe en vraag me af of dat hen gaat lukken. Want ik lees het continue terugkijken, het chagrijn, het zuur dat er soms vanaf spat.

Ik moet ‘door’ de artikelen van ­augurken etende mensen ‘heen lezen’ om aan informatie te komen. Zelfs in ‘mijn’ ­Volkskrant.

Wat ik de Volkskrant vraag is of het ­mogelijk is om andere journalistiek te ­bedrijven. Om plannen op hun merites te beoordelen en niet om wat ze denken dat er wel weer zal gaan gebeuren. Om mensen een kans te geven te laten zien wat ze bedoelen en ze niet al op voorhand neer te sabelen. Om in de vetgedrukte tussenkopjes van alinea’s te nuanceren in plaats van te escaleren.

Haal alle potten augurken uit de ­werkruimten van de journalisten, gooi de bitterkoekjes weg, neem misschien ­afscheid van mensen wier zuurheid in de genen is gaan zitten. Die niet meer anders kunnen.

Gun de krant nieuwe journalistiek, ­de-escaleer, informeer, geef achtergrondinformatie.

En wie weet wordt de Volkskrant weer een vertegenwoordiger van de, volgens mij, grote groep Nederlanders die graag hun mening willen vormen aan de hand van informatie en feiten.”

Gepubliceerd

19 dec 2021

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1