Nederlands strijdperk van Amerikaanse giganten

Fox Sports en Ziggo botsen over voetbalmiljoenen

Ziggo wil dat Fox Sports voor komend voetbalseizoen ruim 100 miljoen euro betaalt voor doorgifte van de sportkanalen met het live Eredivisievoetbal. Voor Ziggo is dat te veel en ze staakt de onderhandelingen. ‘De voetbalzenders gaan op zwart’, dreigt directielid Robin Kroes van Ziggo. Bluf, meent Fox Sports.

Op 31 juli 2020 loopt het contract tussen Fox Sports en Ziggo af, beide dochters van Amerikaanse mediaconcerns: Disney en Liberty Global. Ze spelen het spel hard, nu voor de supportersgunst. ‘Ziggo dreigt de Nederlandse voetbalsupporter in de kou te zetten’, zegt Fox Sports. En Ziggo: ‘Disney maakt met Fox gigantische winsten op het Nederlandse voetbal.’

Het gaat om 3,9 miljoen tv-abonnees van Ziggo, ruim de helft van het totaal in Nederland. Daarvan keken er het afgelopen seizoen, zegt Ziggo, 300.000 naar de voetbalkanalen van Fox Sports. Ze betalen 18 euro per maand, 216 euro per jaar. Ziggo houdt ongeveer 1/3 van dat bedrag, Fox krijgt 2/3 of 43 miljoen euro over afgelopen seizoen.

Ziggo zegt dat ze het volledige bedrag van 216 euro per abonnee per seizoen naar Fox wil schuiven: ongeveer 65 miljoen euro. Fox vindt dat te weinig en eist 120 miljoen, beweert Ziggo. Die bij monde van directeur Strategie spreekt van een ‘verdrievoudiging’ van het aanvankelijke bedrag. Fox wil niet praten over bedragen.

Iedereen betaalt of enkel de Fox-abonnee?

Ziggo had de afgelopen jaren nog als enige provider het oude model waarbij alleen abonnees van Fox Sports betalen. Dat lijkt logisch. Maar voor de andere providers zoals KPN en T-Mobile, heft Fox Sports voor alle abonnees, of ze nu voetbal kijken of niet, een vast bedrag per jaar. Dat bedrag is, naar verluidt, ruim 30 euro per jaar voor elke abonnee. De providers bepalen zelf hoe ze dat geld terugverdienen met pakketten met en zonder voetbalkanalen.

Fox Sports moet alle providers voortaan eenzelfde contract aanbieden. Anders is het oneerlijk, zegt toezichthouder ACM. Ziggo weigert die circa 30 euro voor alle bijna 3,9 miljoen abonnees te betalen, een totaal van ruim 100 miljoen euro per jaar. Ziggo wil de huidige regeling voortzetten. ‘De voetbalbeelden van Fox zijn zeer in trek bij een minderheid van abonnees. Laten zij betalen en anderen niet. We willen zelfs het hele maandbedrag dat Fox Sports nu oplevert betalen, zonder afdracht voor Ziggo zelf’, zegt de woordvoerder.

Dat komt neer op 65 miljoen euro, en is volgens Ziggo ruimschoots voldoende. Echter, als Fox vasthoudt aan het bedrag van ruim 30 euro voor elk van de 7,2 miljoen abonnees van Nederlandse breedband-providers dan bedragen de inkomsten per jaar 200 miljoen euro. Volgens de providers maakt Fox hiermee grove winst op de voetbalrechten. Op jaarbasis keert Fox aan de clubs tussen de 100 en 120 miljoen euro uit.

Op 31 juli moeten Ziggo en Fox eruit zijn. Partijen stellen zich nu hard op. Strategiedirecteur Robin Kroes van Ziggo zegt: ‘Als Disney niet toegeeft gaan de Fox voetbalkanalen op zwart.’ Als Ziggo dat aandurft, loopt een groot deel van de voetbalkijkers over van Ziggo naar KPN en andere partijen die wel Fox Sports bieden. Volgens Fox bluft Ziggo en verzwijgt het de andere inkoop van sportrechten waaraan wel alle abonnees meebetalen: ‘Alle 3,9 miljoen Ziggo-abonnees betalen al jaren mee aan Ziggo Sport op kanaal 14. Dat verdient echt een kritische kanttekening in deze discussie’, zegt woordvoerder Maarten van Rooijen van Fox.

Fox heeft de rechter achter zich. CaiW verloor een rechtszaak aangespannen om de heffing van een jaarlijks bedrag voor al haar abonnees (‘voetbaltax’) ongedaan te maken. Ze eiste dat concurrentiewaakhond ACM de zaak nogmaals zou onderzoeken.. Die vindt dat niet nodig, volgens de rechter terecht. Mede omdat de prijzen van een Fox Sports abonnement voor de consument juist lager werden als gevolg van het nieuwe model Nu maken providers verlies op Fox Sports. Maar ze nemen Fox Sports toch maar af. Ze zijn bang dat anders de abonnees weglopen. Behalve Tele2, die als enige stopte met de Fox Sports-kanalen en inmiddels is overgenomen door T-Mobile. Bij die provider zit Fox Sports 1 in het basispakket, de andere kanalen zijn in pluspakketten ondergebracht.

Fox betaalt voetbalsalarissen

Ondanks dat Eredivisie en Eerste Divisie geen wedstrijden leverde heeft Fox Sports, het vierde en laatste kwartaalbedrag van het seizoen 2019/2020 volledig uitgekeerd: tussen de 25 en 30 miljoen euro. Vooral voor de kleinere clubs, die circa 500.000 euro kregen overgemaakt, betekent dit een reddingsboei. Voor Ajax, PSV en Feyenoord, die tussen de 2 en 3 miljoen incasseerden, vermindert dit het gat op de begroting. Ook de clubs in de Keuken Kampioen Divisie kregen ook gewoon uitbetaald. Fox Sports krijgt op haar beurt gewoon de abonnementsgelden van Ziggo, KPN, T-Mobile en andere kabelaars overgemaakt.

Gepubliceerd

1 jul 2020
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0