Gebruikers en technici kunnen meer bereiken dan politici en juristen

Langzaam overgaan van WhatsApp naar Signal

Als je elke dag één van je WhatsApp-contacten vraagt om voortaan Signal te gebruiken, dan zetten we een netwerkeffect in gang dat Signal groot kan maken, en WhatsApp een kopje kleiner.

Niet iedereen heeft Signal al, maar begin er gerust mee want nagenoeg alles wat met WhatsApp mogelijk is aan communicatie, lukt ook met Signal. Hier kunt u Signal voor Android downloaden en hier Signal voor Apple en hier Signal voor Windows en Signal voor Mac. Er is (vooralsnog) geen webversie voor browsers, om veiligheidsredenen.

Facebook rommelt met de voorwaarden van WhatsApp. Ofschoon de uitwerking vragen oproept, is de intentie glashelder: zo veel mogelijk persoonsgegevens verzamelen. Ook als Facebook zich in Europa beperkt met datagraaien, blijft de toename van verwerking van persoonsgegevens door moederbedrijf Facebook met alleen al metadata – wie praat met wie en wanneer - een dreigende factor. Die dreiging vermindert niet mocht Facebook worden gedwongen om WhatsApp (en Instagram) af te stoten. Dat betekent immers dat WhatsApp zelf meer geld zal moeten verdienen.

Het is prettig dat WhatsApp goede berichtbeveiliging biedt, maar die kent Signal ook. Signal wordt geleid vanuit een stichting, is open source en heeft in principe geen commerciële doelstelling. Brian Acton, eerder medeoprichter van WhatsApp, begon en financiert Signal. Er kunnen wel problemen ontstaan bij snelle groei, maar die worden opgelost.

En Telegram? Is veiliger dan WhatsApp, maar biedt te veel onzekerheden, wat in combinatie met een Russische eigenaar het gevoel van veiligheid tegenover Signal beduidend minder maakt. Met ruim 500 miljoen gebruikers is Telegram veel groter dan Signal met 25 tot 40 miljoen gebruikers, maar dat maakt het juist leuk om Signal als Klein Duimpje te laten groeien.

Het is even onnodig als onverstandig om in één keer over te stappen naar Signal, want dan verlies je je netwerk voor een groot deel. Maar het blijkt heel eenvoudig te zijn om de communicatie met je contacten een voor een over te brengen. Signal pikt contacten op uit je contactenlijst. Dan nog verloopt de communicatie met bekenden wellicht een poosje over zowel Signal als WhatsApp.

En groepen overzetten van WhatsApp naar Signal? Is nogal een inspanning. Zodra genoeg individuele contacten overgestapt zijn, volgen groepen ook. Overstappen naar Signal is trouwens ook een goede manier om van WhatsApp-groepen verlost te worden. Want laten we eerlijk zijn, een enorme verrijking van je leven vormen ze meestal niet.

In het begin zal de overgang naar Signal vrij traag verlopen, maar bij volharden kan het snel gaan. Oudere internetgebruikers zijn bekend met Metcalfe’s Law van exponentiële groei van netwerken, overigens eerder bedacht door George Gilder. Deze ‘wet’ kan ook tot spectaculaire neergang leiden, herinner Hyves. De Raad van Bestuur van Telegraaf Media was destijds onwetend van die wet en de opkomst van Facebook en kocht met Hyves een kat in de zak.

Op DuidelijkSignaal.nl geeft Maarten Roelofs helder weer waarom de overgang naar Signal noodzakelijk is. En Bits of Freedom stelt ook een overgang naar Signal voor.

Gepubliceerd

19 jan 2021

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1