Advocaat-Generaal Hof van Europa:

Ook Nederland mag Facebook aanpakken

Als Facebook de wet voor databescherming AVG schendt, mogen ook nationale staten het concern aanpakken. Maar de staat waar Facebook in Europa zijn officiële vestiging heeft, Ierland, is in principe leidend.

Dat heeft advocaat-generaal Bobek geoordeeld in een zaak Facebook Ireland Ltd, Facebook Inc. in de VS en Facebook Belgium BVBA hadden aangespannen tegen de Belgische autoriteit voor gegevensbescherming.

Volgens Facebook zou binnen de EU enkel Ierland kunnen optreden inzake vermeende schendingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bij grensoverschrijdende gegevensverwerking. Dat hoeft niet, adviseert nu de advocaat-generaal. Dus ook Autoriteit Persoonsgegevens in Den Haag kan Facebook aanpakken.

De AVG was er overigens ook voor bedoeld om te voorkomen dat elk land apart procedures zou beginnen tegen concerns en dat ze zouden samenwerken in onderzoek. Maar dat neemt niet weg dat elk land Facebook tot de orde kan roepen.

In september 2015 had de Belgische autoriteit bij de Belgische rechter een procedure ingesteld tegen de drie genoemde bedrijven van Facebook om Facebook te dwingen tot plaatsing van bepaalde cookies op apparatuur van gebruikers via Facebook.com of sites van derden, vooral om niet langer op een gegevens te verzamelen via social plug-ins en pixels op websites van derden.

Bovendien eiste de toezichthouder dat Facebook alle door middel van cookies en social plug-ins verkregen persoonsgegevens van iedere internetgebruiker in België zou vernietigen. De zaak loopt bij het hof van beroep van Brussel. Dat twijfelde of Facebook geen gelijk had met de bewering dat enklel Ierland bevoegd is en legde de zaak voor aan de Europese rechter.

Volgens de advocaat-generaal dat de AVG inderdaad nationale toezichthouders beperkt met ingrijpen voor zover het gaat om grensoverschrijdende gegevensverwerking en dat er inderdaad een één-loketmechanisme fungeert waarbij een belangrijke rol is toebedeeld aan de leidende toezichthouder in een samenwerking met andere nationale toezichthouders.

Echter, personen kunnen ook nationaal naar de rechter stappen als ze menen dat de AVG is geschonden en dat nationale toezichthouders ook een zaak kunnen beginnen,  ook al is die autoriteit niet de leidende autoriteit

De uitspraak wordt later op deze pagina gepubliceerd.

Gepubliceerd

13 jan 2021

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1