'Niet meer ongeregistreerd bellen en surfen'

De politie vindt dat er een einde moet komen aan anoniem kopen van belkaarten en internetten op openbare pc's zonder registratie.

Dat is nodig voor bestrijding van criminaliteit, zo staat in een rapport over 419-scams, beter bekend als de Nigeriaanse oplichting.. NRC opende er zelfs de krant mee op vrijdag 9 mei 2008: Deze uitbreiding van de identificatie- en registratieplicht bepleiten de vier Bovenregionale rechercheteams van Haarlem, Den Haag Amsterdam en Rotterdam. Deze teams deden de afgelopen jaren het zogeheten Apollo-onderzoek naar met name het wegsluizen van illegaal verdiend geld door Nigeriaanse criminele bendes. De praktijken staan in het tot dusverre niet openbaar gemaakte rapport Misbruik van Money Transfers, dat de resultaten van het Apollo-onderzoek beschrijft. Het Apollo-onderzoek richtte zich op de Nigeriaanse fraudes die worden ingezet per e-mail. Honderden boeven zijn gepakt in het kader van Apollo dat daarmee de meest succesvolle interregionale actie van de politie tot nu toe werd. Ook de transactiekantoren vormen een probleem: ze controleren de identiteitspapieren van klanten onvoldoende. Criminelen maken meer en meer gebruik van kantoren van Western Union, MoneyGram en andere aanbieders.

Gepubliceerd

10 mei 2008
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0