Een blockchain aan je been

In februari vond de Surf Security- en Privacyconferentie plaats. De traditionele paneldiscussie, met ondergetekende als voorzitter, was gewijd aan het actuele onderwerp blockchains.

Drie van de panelleden, Vince Meens, Henk van Cann en Steven Verkuil, zijn daar commercieel volop mee bezig. Het vierde panellid, Matthijs Pontier, is actief bij de Piratenpartij die het stimuleren van alternatieve betalingssystemen, zoals digitaal geld, in het verkiezingsprogramma heeft staan.

De sfeer bij deze paneldiscussies is altijd levendig, maar toch inhoudelijk, en kent vooral ook een betrokken inbreng vanuit het publiek. Dit jaar werd snel duidelijk dat het panel meer vertrouwen had in het onderwerp dan het aanwezige publiek.

Vince Meens, een van de oprichters van het platform BTCDirect waar cryptogeld gekocht en verkocht kan worden, is nu werkzaam bij Brightlands. Hij ziet een grootse toekomst, waarbij blockchains groter worden dan het internet.

Wel gaf hij aan dat bitcoins nu nog alleen gebruikt worden voor beleggingen, en dat er voor betalingen een nieuwe cryptomunt nodig is. Ook de enorme energieverspilling bij het minen van bitcoins moet volgens Henk van Cann, van Blockchainbird.com, met nieuwe technologie opgelost worden.


Een verrassende inbreng kwam van Steven Verkuil van het bedrijf Coinversable. Hij vertelde over hun Hanzenet-pilot, waarbij energieverbruik en -productie tussen consumenten onderling werd vastgelegd via een speciale ‘blockchain’. Het toevoegen van ‘blocks’ aan deze ‘chain’ werd echter niet in competitie verricht, maar door een vertrouwde centrale partij, namelijk het energiebedrijf.

Met het loslaten van dit cruciale kenmerk van blockchains, namelijk gedistribueerde controle, viel voor menigeen het doek.

*) Deze column verscheen eerst in Surf Magazine, waarop iedereen zich gratis kan abonneren. (Photo by Fré Sonneveld on Unsplash)

 

Een blockchain aan je been

Gepubliceerd

24 mrt 2018

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1