Fraaie goederenfraude met ‘echte’ domeinen en LinkedIn profielen

Misdaad met vernuft in een verhaal van RTL Z: je zet een gerenommeerde Franse supermarktketen op en begint spullen te bestellen. De leveranciers, ruim 20 Europese bedrijven, gaan voor de snelle deal en controleren vooral online of het klopt.

In Duitsland, Nederland Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal leverden bedrijven aan de Franse supermarktketen Simply Market, onderdeel van de multinationale gigant Auchan. Dachten ze.

De goederen verdwijnen naar twee enorme loodsen in Horsmonden en Brenchley, dorpen in Zuid-Engeland. De eigenaar, de 26-jarige Timothy R, is donderdag opgepakt. Handlangers worden nog gezocht, ondermeer vloeiend Frans sprekende vertegenwoordigers.

Ze bedienden zich met mail van het domein SimplyMarket.com ipv SimplyMarket.fr en stonden behalve op de website ook met profielen op LinkedIn. Ze gebruiken ook de (openbare) BTW- en  accijnsnummers en komen gewoon aan de telefoon, ook op bezoek zelfs.

RTL Z beschrijft de zaak met Nederlandse slachtoffers: Delta Wines van Joris Snelten in Waddinxveen leverde 55.000 flessen wijn, ter waarde van 100.000 euro. Smith-Holland in Spijkenisse liet voor 75.000 euro aan koelapparatuur ophalen, en kreeg die niet betaald.

‘Het was een mooie nieuwe klant. Alles leek te kloppen, dus we gingen snel akkoord met het voorstel’, zo tekent RTL Z een klassiek citaat op uit de mond van gedupeerde Joris Snelten van Delta Wines. Zijn verhaal staat online.

Het Nederlandse ARC Transport blijft achter met 25.000 euro onbetaalde facturen voor ritjes naar Engeland.

Ook verscholen de oplichters zich achter het Franse concern Viseo, aan wie Smith-Holland 125 airconditioners meent te leveren. Het bedrijf had ondanks de arrestatie donderdag nog tot vrijdagmiddag mailcontact met de brutale bende.

Dossier

Gepubliceerd

29 jul 2017
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0