Nieuwe reuzen uit Silicon Valley zijn gewoon de jongste generatie renteniers

Cyberaanvallen een gouden kans voor techreuzen

Techmolochs zijn lui en vadsig. Het zijn renteniers die hun status rechtvaardigen met verheven gezwam over ‘disruptie’ en ‘innovatie’. Om maar te zwijgen van het feit dat ze, anders dan bij open source-software, de broncode van hun software geheimhouden. Dat maakt het ook nog eens onmogelijk om deze echt te onderzoeken op eventuele lekken en gebreken.

Brad Smith, die als bestuursvoorzitter bij de inspanningen van Microsoft in dit verband vooropgaat, heeft de techsector zelfs met het Rode Kruis vergeleken. ‘Zoals de vierde Conventie van Genève erkende dat de bescherming van burgers de actieve betrokkenheid van het Rode Kruis vereiste’, schreef hij in februari op het bedrijfsblog, ‘zo vereist de bescherming tegen cyberaanvallen door nationale staten de actieve hulp van technologiebedrijven.’

…De redenen voor deze humanitaire geestdrift, die het handelsmerk van de technologie-industrie is geworden, zijn echter nogal doorzichtig. Allereerst is het een brede publiciteitscampagne om cyberaanvallen voor te stellen als onvermijdelijk, als een natuurverschijnsel. Of op zijn minst als iets waarvoor alleen nationale staten verantwoordelijk zijn. Volgens deze logica zijn de technologiebedrijven slechts het slachtoffer van geavanceerde hack-aanvallen, die het werk zijn van de genieën van de inlichtingendiensten.

Verder lezen bij NRC.nl. Een iets andere versie verscheen bij The Guardian.

Cyberaanvallen een gouden kans voor techreuzen

Gepubliceerd

26 mei 2017
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0