Mooi mens Felipe Rodriquez is gestorven

Over Felipe werd louter goeds gesproken. Iedereen gunde hem een beter lot dan langdurig lijden aan MS.

Felipe Rodriquez Svensson 6 februari 1969 – 6 oktober 2015

Van de rouwkaart:

Wat ga je doen vandaag?

Zijn!

Hij is niet meer.

In een interview vorig jaar zei Xs4all- medeoprichter Cor Bosman: “Felipe is één van de mooiste mensen die ik ooit heb gekend, qua innerlijk. Altijd vrijgevig, open en aardig.”

Over zijn ziekte:  “Ik heb het daar heel moeilijk mee. Zijn ziekte speelt al een tijdje en we zagen het langzaam maar onontkoombaar gebeuren. Dat was verschrikkelijk.”

Xs4all, dat hij mede oprichtte, maakte het overlijden gisteren bekend:

“Het internet in Nederland heeft één van zijn grondleggers verloren. Dinsdagochtend overleed, na lange tijd ziek te zijn geweest, Xs4all-oprichter Felipe Rodriquez. Felipe heeft een onschatbaar waardevolle bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van het internet in Nederland en aan het vroege bewustzijn voor de vele politieke en maatschappelijke kwesties op en rond het internet. Xs4all heeft veel aan hem te danken. We zullen hem missen.

Felipe stond in 1993 aan de wieg van Xs4all. Hij was idealistisch, bevlogen en zette zich in voor de vrijheid van informatie, computerbeveiliging, privacy en al die andere politieke en maatschappelijke thema’s die van groot belang werden toen het internet toegankelijk werd voor iedereen. En hij was niet bang de controverse op te zoeken als dat nodig was.

Door Felipe is bij Xs4all naast de technologie ook altijd het maatschappelijk engagement belangrijk geweest. Zijn kijk op de invloed van technologie op de maatschappij leidt ons nog altijd. Zijn ideeën inspireren ons nog steeds, als het gaat om onze bemoeienis met politieke ontwikkelingen over privacy, als we rechtszaken voeren over censuur online en als we willen publiceren hoe vaak de opsporingsdiensten ons netwerk aftappen. Felipe leerde ons dat een bedrijf ook een maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid kan hebben.

We wensen zijn vrouw, kinderen en allen die dicht bij hem stonden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Dankjewel, Felipe!”

Felipe was in 1993 ook mede-grondlegger van De Digitale Stad, het eerste sociale netwerk op internet dat ook echt sociaal was waardoor. Felipe zette zich in voor veiligheid en vrijheid op internet, was medeoprichter van het Meldpunt Kinderporno en de Nederlandse Vereniging van Internet Providers (NLIP) en adviseerde de Europese Commissie en de PvdA. Na emigratie naar Australië richtte hij de lokale Electronic Frontier Foundation (EFF). Hij had plannen voor een boek vertelde hij in een interview met NRC in 1997.

In 1998 werd er gerept over een minister van Communicatie. Bij een pseudo verkiezing voor de meest geschikte kandidaat kwam Felipe Rodriquez als beste naar voren. De toegevoegde motivaties van sommige stemmers zijn na te lezen.

Felipe bleef ook een goede ondernemer met een Spaans restaurant, investeringen in bijvoorbeeld BitMagic en een uitgeverij en handelde professioneel en voor de lol in aandelen. Tragisch was zijn belegging in een bedrijfje dat een MS-medicijn ontwikkelde: met zijn combinatie van goedheid, zakelijk inzicht en optimisme. Juist dit werd geen succes, terwijl hij dit het hardst nodig had.

Na de verkoop van zijn aandeel met Xs4all aan KPN in 1997 was hij de gulste gever aan clubs die stonden voor internetvrijheid, variërend van Bits of Freedom tot Kleintje Muurkrant.

Felipe bleef, tegen de verdrukking en wellicht beter weten in, ondertussen optimistisch over de vrijheid. Zoals in zijn column Regulering of Vrijheid Blijheid voor Netkwesties.

Hij schreef voor dit medium verschillende columns, eerder ook voor Planet Multimedia. Zijn meningen verkondigde Felipe niet stellig maar met wijs- en mildheid. Voor zover te achterhalen zijn ze opnieuw gepubliceerd, op originele datum. De links staan hieronder.

Want ook de meeste links op de homepage van Felipe werken niet meer. Terwijl een groot deel van zijn uitingen wat betreft inhoud en vorm ook na vijftien of twintig jaar nog nauwelijks aan zeggingskracht en actualiteit hebben ingeboet.

Maar bovenal: wat het leven aan Felipe teruggaf voor wat hij ons schonk, schoot schromelijk tekort. Dat deed velen pijn. Hij ruste in vrede.

Columns van Felipe:

* Reizen en Internet (2 januari 1998)

* Turbulentie in Internetaanbod (23 januari 1998)

* Providers verdienen aan de vrije telecommarkt (27 februari 1998)

* Vaste prijs voor Internet via de kabel niet houdbaar

    (24 april 1998)

* De prijsbepaling van Demon Internet (12 mei 1998)

* Van Hacktic in de kelder naar maatschappelijk strijdbaar Xs4all

   (22 mei 1998)

* Zelfregulering op Internet werkt niet (17 juli 1998)

* Verbod op cryptografie is technisch gezien zinloos (21 augustus 1998)

* Beste iedereen… (10 november 2000)

* Je bent een rund als je zonder firewall stunt (25 mei 2001)

* Fanatisme van inlichtingendiensten (19 juli 2001)

* De ondergang van een digitale gemeenschap (9 augustus 2001)

* Aanslag op verworvenheden (21 september 2001)

* Draadloos netwerken onveilig (4 oktober 2001)

* Spam 2.0 (7 februari 2002)

* Gebrekkige controle van inlichtingendiensten schept gevaren

   (7 november 2002)

* Australische censuur werkt niet (6 maart 2003)

* Regulering of Vrijheid Blijheid (25 mei 2003)

Gepubliceerd

8 okt 2015
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0