Banken straffen fraudeslachtoffers met slapeloze nachten

De fraude met internetbankieren nam sterk af. Dankzij de banken. De politie kun je wel afschrijven. Of in elk geval de aangifte afschaffen.

De schade door fraude met internetbankieren en betaalpassen is in de tweede helft van 2012 met 60 procent gedaald, zo berichtte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). In de tweede helft van vorig jaar ging nog 10 miljoen euro verloren, in de eerste zes maanden van 2012 nog bijna 25 miljoen.

Phishing is de kop ingedrukt, ondermeer door intensieve voorlichting. Het hengelen naar inloggegevens en wachtwoorden bij bankklanten lukt de criminelen steeds minder goed. Je ziet momenteel de formuleringen slimmer worden: of je even wilt inloggen om na een storing.

Banken zelf monitoren veel beter de vreemde afschrijvingen. Hoeveel beter? Uit ervaringen in m’n nabije omgeving weet ik dat het nog betrekkelijk is. De bank zou elke uitzonderlijke transactie, of soms een hele serie om het maximum per transactie te ontlopen, direct moeten signaleren. Dat gebeurt nog niet.

Banken zijn wel op de goede weg met hun fraudeafdelingen. Ben je slachtoffer, dan word je goed geholpen. Echter, banken laten je normaliter een week of soms een maand in onzekerheid of je het geld wel terugkrijgt. Al die tijd hebben slachtoffers slapeloze nachten, tenzij ze - en dat kunnen er weinig - denken dat het maar geld is en ook nog vaak geld te veel, namelijk op een spaarrekening.

Officieel willen banken zich ervan vergewissen dat je niet meewerkt aan criminele onttrekking op je rekeningen, of te nonchalant bent geweest. In een enkel geval keert de bank niet uit en daar lopen soms rechtszaken over.

Waar is de politie in dit geheel? Vergeet het maar. Je mag aangifte doen en dat gaat zo vreselijk traag en de verwerking is zo houtje-touwtje dat het veelal volslagen zinloos is. Echter, je moet officieel wel aangifte doen en een kopie naar de bank sturen. Die is dan via de fraudeafdeling al lang op de hoogte en probeert in direct contact met de High Tech Crime eenheid van de politie boeven te pakken. Dat lukt zelden of nooit.

Kortom, hou op met de eis om aangifte te doen. Volkomen zinloos. De banken regelen het zelf wel. Ik vind het een aardig gedachte-experiment om het doen van aangifte af te schaffen. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen. Later meer…

 

 

Gepubliceerd

3 apr 2013

Netkwesties forum

Netkwesties en de bezoekers stellen je mening op prijs. Deze wordt hier direct gepubliceerd.
H.T.J. Schellings
3 apr 2013
De bankensector is veel bekwamer om dit soort problemen aan te pakken. Het is algemeen bekend dat de politie op computergebied nog veel moet leren.
Dus konklusie,laat de bank in kwestie het probleem mar oplossen
J. Voogt
3 apr 2013
Dat de banken er wat aan doen is onzin. Ik ben vorig jaar voor bijna 70,- opgelicht, en na langer dan een half jaar heb ik het geld nog steeds niet terug. Er zijn ook talloze (Boven de 30!) andere mensen die door dezelfde persoon zijn opgelicht, sommige zelfs voor 350,-!

Kortom, de banken doen er gewoon niks aan. Anders hadden we het geld wel terug gezien.

Zie de volgende link naar alle gedupeerde die door Alex waren opgelicht:

http://www.opgeletopinternet.nl/index.php?topic=30.0
Graag kort en bondig. Kwetsende, discriminerende en/of commerciële uitlatingen worden verwijderd.
 

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

Controleer nu je e-mail

Je ontvangt een bericht met instructies om je e-mailadres te bevestigen. Zonder deze bevestiging sturen we je geen nieuwsbrief, doe het dus gelijk even!

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2018. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1