Geldspel van UPC met Ziggo

De UPC-moeder zag de kans schoon op een koopje en begon aan de maaltijd Ziggo. In verschillende gangen. Het kapitaal bepaalt en René Obermann wordt straks de grote Nederlandse kabelbaas.

Barclays bleef recent zitten met ruim 14 procent van de aandelen Ziggo, nadat de Britse bank garant ging staan voor de verkoop van 40 miljoen aandelen voor zo’n 25 euro per stuk voor de Ziggo-eigenaren Cinven and Warburg Pincus.

Dat was koren op de molen van John Malone die met Liberty Global altijd op koopjes uit is. Van de 20 procent die Barclays moest verkopen was al 6 procent weg, en deze week resteerde er nog 12,65 procent. Kat in het bakkie voor Malone.

Voor ruim 630 miljoen euro of toch nog bijna 25 euro per aandeel werd het opslokken van Ziggo door Liberty  in gang gezet. Gisteren kwam er al bijna 10 procent winst op die investering, terwijl Liberty bovendien dit jaar een dividend van bijna 50 miljoen euro zal kunnen incasseren

Om de rest goedkoop te kunnen kopen mag het aandeel Ziggo nog een paar klappen krijgen. Malone gaat alleen voor goedkoop. Dat vindt hij spannend. Maar kennelijk is die 25 euro per aandeel wel een aardige richtprijs. Aan de andere kant is het voor Liberty cruciaal dat de waarde van Europese kabelaars niet te snel daalt, zeker niet na de overname van Virgin in Engeland.

Steeds weer gaat het spel ook om bonussen. De werknemers van Ziggo weten inmiddels hoe hun baas Bernard Dijkhuizen en andere bestuurders de pecunia voor nog vele generaties nageslacht binnenslepen. De 720.000 aandelen voor hem bij de beurs zijn in een jaar tijd een kleine 7 miljoen meer waard geworden, tot nu al 20 miljoen euro.

Ook voor Paul Hendriks en Bert Groenewegen met 457.000 aandelen, Marcel Nijhoff met 605.000 en commissaris Andrew Sukawaty met 857.000 stuks heeft het galant openen van de poort voor Malone geen beroerde gevolgen. En  voor René Obermann was dit geldspel alleen al reden genoeg om het grote Deutsche Telekom te verlaten om eind dit jaar bij Ziggo te komen en Ziggo/UPC te gaan leiden.

En over opties en bonussen bij Liberty zelf hoeven we ons al helemaal geen zorgen te maken. Dat is al vele jaren een lucratief monopoliespel met boeiende  winsten voor de top van Liberty in de VS en Europa. Al moesten obligatiehouders eerder in het stof bijten, maar daarover konden ze in Denver slechts glimlachen.

Toekijkende overheid

De directies van Liberty Global Europe en van dochter UPC moesten een paar jaar geleden hun grote teleurstelling verbijten toen ze Ziggo niet van de energiebedrijven mochten kopen van de grote baas. De grens die Malone had gesteld lag te laag, moest Manuel Kohnstamm van Liberty toen bekennen. De beoogde nationale Nederlandse kabelaar moest voor jaren de ijskast in.

Cinven en Warburg Pincus vermoedden dat een latere fusie van UPC en Ziggo hun aankoop van Ziggo meer waard zou maken, al dan niet met Liberty Global als eigenaar.  Eigenlijk wist iedereen toen ook dat het een kwestie van tijd zou zijn of Malone zou toeslaan. Dat doet hij nu dus in stapjes, nadat hij Ziggo rustig naar de beurs liet brengen.

“Kabelbedrijf UPC gaat de concurrentie aan met telecombedrijf KPN”, schreef NRC gisteren naar aanleiding van de deelneming. Dat was toch vele jaren het geval?

Nog erger, de Volkskrant vanmorgen: “De woordvoerder van Liberty wil niet zeggen of het zijn aandeel nog zal uitbouwen.” Ook goedemorgen…

De kabelaars spelen al zo’n vijftien jaar een spelletje voor de Nederlandse overheid en toezichthouder Opta. Ze hebben geen landelijke dekking en dus wil/kan de Nederlandse overheid niet opleggen dat de kabel open moet gaan voor andere aanbieders tegen redelijke prijzen. Al jaren gaat het hier fout en zit het scheef. Immers, voor consumenten is er keuze uit twee infrastructuren, die van KPN en de kabel. De beoogde derde snelweg, van glasvezel, mocht ongehinderd naar KPN.

Nu weer benadrukt Liberty dat er geen goedkeuring van de overheid nodig is voor de overname want Liberty koopt geen controlerend belang. De vraag is wel hoe lang de overheid blijft toezien dat de infrastructuren van Ziggo en UPC gesloten blijven voor derden, met zo’n 65 procent van de tv-markt en 40 procent van de internetmarkt.

Het parlement wilde zich wel druk maken om het vastleggen van het principe van netwerkneutraliteit in de wet, maar dat is een wassen neus in vergelijking tot de economische machten in vaste infrastructuur die ongemoeid blijven.

Gepubliceerd

29 mrt 2013
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0