'Hacker in ochtendjas' uitgeleverd

De door Ufos geobsedeerde superhacker Gary McKinnon (42) wacht uitlevering aan de VS binnen twee weken
McKinnon riskeert een gevangenisstraf van maximaal zeventig jaar wegens het illegaal binnendringen van computers van het Pentagon, het Amerikaanse leger, de marine en Nasa. Hij bracht de systemen bijna 500.000 euro schade toe, beweren de VS. De werkloze computerprogrammeur wordt ervan verdacht onder de codenaam Solo vanuit Londen zeker 97 computers hebben gehackt. Hij zegt op zoek te zijn geweest naar bewijzen voor het bestaan van Ufo's. Volgens McKinnon deugde de beveiliging niet. Deze superhacker werd in 2002 opgepakt wegens uitgebreid hacken in vooral Amerikaanse systemen. Volgens McKinnon had hij met de hacks geen militaire doeleinden op het oog. In de VS staat de nu 40-jarige McKinnon bekend als de 'grootste hacker in militaire systemen ooit’. McKinnon, oorspronkelijk kapper van beroep en richtte zich op aanraden van vrienden op de IT, weet zeker dat er Ufo's bestaan. Hij wilde dat hard maken met de inbraken. De hacker raakte volkomen geobsedeerd door zijn inbraken, verloor baan en vriendin en zat maanden in zijn ochtendjas achter de pc. Hij begon ook contact te zoeken via de gehackte computers, onder meer door anti-oorlogsboodschappen op de militaire systemen achter te laten. Dat werd hem uiteindelijk noodlottig, al is dat misschien niet het goede woord. Hij wilde wellicht gepakt worden, zegt hij nu zelf over die duistere periode. De VS beweren het tegendeel: McKinnon heeft hele systemen plat weten te leggen en bestanden vernietigd. Hij probeerde doelbewust om belangrijke militaire informatie te ontvreemden en om het Amerikaanse militaire systeem te bestrijden. McKinnon heeft, zeggen andere hackers, de Verenigde Staten juist een grote dienst bewezen door de vele lekken in de beveiliging aan te tonen. In plaats van hem achter de tralies te stoppen zouden de VS hem daarvoor moeten eren. Dat laatste zit er niet in. Dat hij de rest van zijn leven ook elders in ochtendjas mag doorbrengen, bepaalde de Britse rechter in beroep.

Dossier

Gepubliceerd

31 aug 2008
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0