Na veroordeling wegens bedrog met subsidies

Michiel Frackers liegt zich naar heldenrol

Karin Spaink voerde een jarenlange heldhaftige strijd tegen Scientology Church. Bij zijn veroordeling tot gevangenisstraf wegens subsidiefraude eigent Michiel Frackers zich een heldenrol toe.

Het is in twaalf jaar tijd een beetje ‘De wet van Leugens.nl geworden’: liegt een persoon, verzwijgt die iets of belazert de kluit botweg, dan volgt er doorgaans een tweede leugen of drogreden; in een poging om de eerste daad goed te praten.

Daarvoor hoef je geen fractievoorzitter in de Tweede Kamer te zijn. Een ernstige vorm zien we deze week ook bij Michiel Frackers, ooit een leuke jonge ondernemer. Hij is bekend als medeoprichter van Planet Internet, een van de eerste aanbieders van nationale internettoegang vanaf halverwege 1995. KPN, destijds een van de aandeelhouders met de dochters PTT Telecom en PTT Post, werd geheel eigenaar van het bedrijf en doekte het in 2008 op.

Deze week werd Frackers veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf plus vijf maanden voorwaardelijk wegens oplichting met subsidies van Economische Zaken voor startups, en witwassen van het geld dat hij privé besteedde. Het vonnis acht hem schuldig aan plegen van fraude met valsheid in geschrifte met het investeringsfonds Three Circles Ventures 2 BV, met name met investering in Fiber XS Holding en CloudCompanyon.

Een beroep van de verdachte dat hij geen straf meer verdiende vanwege de publiciteit waardoor de ‘goede naam’ is aangetast, verwierp de rechtbank Amsterdam. Wel werd de straf gematigd omdat het vonnis niet binnen twee jaar na de eerste huiszoeking in juni 2016 is geveld maar ruim 1,5 jaar later.

Ook verwierp de rechtbank een claim van de benadeelde partij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om 2,3 miljoen euro aan materiële schadevergoeding plus rente te betalen.

Scientology-held

Nu wordt er vaker gesjoemeld met subsidies en gelden uit fondsen met verklaringen die aan de vereisten worden aangepast, en dit was een flagrant geval. Maar de verdraaiing van de geschiedenis ten koste van heldin Karin Spaink is schaamteloos.

Quote bericht over de reactie van Frackers op zijn veroordeling: ‘Frackers vergelijkt zijn rechtszaak met een eerdere ruzie die hij uitvocht met de Scientologykerk over publicaties op Planet Internet. De sekte probeerde via rechtelijke weg kritische stukken van Planet verwijderd te krijgen. In deze zaak weigerde Frackers te schikken en hij kreeg uiteindelijk zelfs gelijk bij de Hoge Raad. De kerk noemde hij 'een tegenstander die is behept met een bijzondere combinatie van fanatisme en een eigen religie.' Of de overheid zo makkelijk weg te blazen is, is de vraag. Hij heeft goede hoop. '(De Scientology zaak, red) wonnen we na ruim een decennium bij de Hoge Raad.'

De feiten: Frackers vocht die ruzie niet uit, maar Karin Spaink, met Xs4all aan haar zijde. Ze publiceerde de gewraakte stukken bij Planet nadat Scientology erin slaagde de klant bij Xs4all die ze eerder had gepubliceerd, zo te intimideren dat ze de artikelen verwijderde.

‘Ik belde Frackers, zei dat ik een account bij Planet wilde openen en er een website wilde beginnen. Frackers vroeg waarom ik hem daarover belde en niet de klantenservice. Ik vertelde hem waarom ik dat account wilde: om er de stukken van Scientology neer te zetten. Frackers zweeg even, en zei dat ik dan wel een gratis account kon krijgen. Dat was het.’

Scientology daagde Spaink, Xs4all, DDS (Digitale Stad) en kleine providers, maar niet Planet Internet. Planet voegde zich later in de bewuste rechtszaak met een advocaat van moederbedrijf KPN.

Frackers weigerde dus niet te schikken, hij deed er niet toe volgens Spaink: ‘Nonsens. Dat kon hij niet eens: ik was de gedaagde, en Xs4all. Zelfs als Frackers wel had geschikt, was de zaak daarmee niet van de baan geweest. Frackers deed er niet toe.’

De zaak kwam wel bij de Hoge Raad, maar Scientology trok zich terug alvorens het tot een uitspraak kwam, nadat procureur-generaal Feer Verkade in duidelijke bewoordingen Scientology in het ongelijk stelde in zijn advies bij de Hoge Raad. De Raad bracht nog wel een arrest uit in het nadeel van Scientology. In de serie providers die zijn aangeklaagd, is Planet Internet niet vermeld.

Spaink: ‘Xs4all heeft al mijn advocaatkosten betaald. Planet heeft nooit iets voor me gedaan, en Michiel Frackers heeft me een gratis abonnement op Planet Internet gegeven. Ergo: hij was indertijd iets minder heldhaftig dan hij nu doet voorkomen.’

 

Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0