Wint vertrouwen van topondermeer Gerard Sanderink

Over seks, spionage en Rian van Rijbroek

Wederom slaat Rian van Rijbroek even knap als desastreus toe. Na Willem Vermeend, Nieuwsuur- en Telegraaf-journalisten manipuleert ze de succesvolle Twentse ict-ondernemer Gerard Sanderink privé en zakelijk. Past hoon?

Gerard Sanderink (70) is als oprichter en baas met ict-groep Centric zeer succesvol, ook dankzij overheden die van zijn software heel afhankelijk worden; en doet het goed met beursgenoteerd bouwbedrijf Oranjewoud. Samen goed voor 16.000 werknemers en 2,5 miljard omzet.

Sanderink werd afgelopen woensdag 3 april 2019 voor de rechtbank Almelo in kort geding gedaagd door Brigitte van Egten, zijn voormalige privépartner en ook nu nog zakelijk partner. Van Egten is directeur van Dutch Solar Systems, onderdeel van het Sanderink-concern. Ze was tot voor kort nog secretaris van de Stichting Gerard Sanderink, een fonds voor goede daden, gevuld met honderden miljoenen.

Van Egten klaagt Sanderink aan vanwege smaad en laster, zo berichten Tubantia en RTV Oost en de Volkskrant. Op zondag 11 november 2018 kwam Sanderink niet, zoals gebruikelijk, bij haar langs. Hij belde op om, volkomen onverwacht, tegen Van Egten uit te varen. Ze zou miljoenen hebben verduisterd, ten prooi zijn gevallen aan Afrikaanse criminelen en op zakenreizen naar Gambia regelmatig seks hebben met Afrikanen. Dat was 'afgeluisterd, gevolgd en gefilmd'.

Sanderink verspreidt de beschuldigingen ook binnen zijn concern en tegen zakelijke partners. Van Van Egten probeerde enkele malen Sanderink tot bedaren te brengen, maar tevergeefs. Ondanks dat boekenonderzoek aantoont aan dat dat ze geen geld verduisterde.

Van Egten ziet geen andere oplossing dan een kort geding met de eis tot rectificatie, eerherstel en excuses, hoewel ze mededogen heeft met Sanderink die door een autistische afwijking zeer achterdochtig is en vatbaar voor paniek zaaien door derden. Sanderink zegt die toe als de voorzieningenrechter een pauze gelast om tot een schikking te komen.

Tubantia: ‘Terwijl de advocaten in de ene hoek overleggen, staan in de andere hoek Sanderink en Van Egten tegenover elkaar. “Gerard, ik heb niets gedaan. Dat weet jij ook. Hoe durf je dat over mij te zeggen, hoe kún je!”, zegt zij geëmotioneerd. Hij staat er schutterig bij, mompelt een beetje. En na nog wat gefluisterde conversatie pakt hij haar ineens bij de schouders en vraagt: “Zand erover?” Er volgt een innige omhelzing.’

Kom er maar in, Rian

Van Egten, eveneens richting Sanderink: ‘Gerard, er is iemand anders in je hoofd gekropen. Dit ben jij niet!’

Die persoon is Rian van Rijbroek, door Sanderink binnengehaald als expert in digitale beveiliging. Van Rijbroek beweert van de AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten te hebben vernomen van de strapatsen van Van Egten, zo is Van Egten ter ore gekomen.

Sanderink zou niet alleen Van Egten tot opstappen bij zijn stichting hebben gedwongen, maar ook een groot deel van zijn vermogen - door Quote geschat op zo’n 600 miljoen euro - hebben overgebracht naar een nieuwe Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink waar Van Rijbroek de kas beheert.

Sanderink betaalde eerder de presentatie van haar nieuwe boek Unhacked in het Amstel Hotel en vergaste zijn werknemers en klanten op een exemplaar voor de open haard. Degenen die zich laatdunkend uiten over boek en/of schrijfster, moeten het bezuren. Zoals Karim Henkens die na vijf jaar leiding van Centric – als opvolger van Sanderink toen deze 65 werd – zijn biezen pakte om persoonlijke redenen. Uit publicaties blijkt het tegendeel.

Sanderink ontkent dat in een boodschap op de website van Strukton: ‘In deze berichten wordt gesteld dat Rian van Rijbroek hier een rol in speelt. Dit is niet het geval. Het betreft een geschil tussen Brigitte van Egten en Gerard Sanderink. Ook wordt in de media gesteld dat Rian van Rijbroek een rol zou hebben in het vertrek van twee topmanagers binnen de bedrijven van Gerard Sanderink.

Gerard Sanderink is bezig de organisatie binnen Centric te verbeteren. Inherent daaraan is dat er wijzigingen plaatsvinden in het management. Het managementteam van zowel Strukton als Centric hebben het volste vertrouwen in de deskundigheid van Rian van Rijbroek. Zij betreuren het ten zeerste dat de naam van Rian van Rijbroek in negatieve zin genoemd is in de media met betrekking tot de hierboven genoemde procedure.’

Sanderink bevestigt wel dat hij de stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink heeft opgericht om geld uit te delen. ‘Deze stichting is opgericht met het oog op de continuïteit van zijn ondernemingen en het stimuleren van jonge talentvolle studenten uit Twente door het verstrekken van beurzen. Daarnaast richt de stichting zich op zowel hoogwaardige technologie als cybersecurity. Het belang van cybersecurity blijkt steeds groter te worden, zoals ook beschreven door Rian van Rijbroek in het boek “Unhacked” met nawoord van prof. Dr. Ben van Lier CMC.’

Deze mijnheer Ben van Lier werkt al 18 jaar bij Centric, nu als directeur strategie en innovatie, en is docent aan de Hogeschool Rotterdam over ondermeer Blockchain. Het krijgt trekken van een sekte, Sanderink lijkt geheel van het padje geraakt.

Moderne Mata Hari?

Van Rijbroek was begin 2018 als deskundige in digitale beveiliging te gast in Nieuwsuur. De onzin die ze daar uitte, leidde tot een rectificatie en diepe schaamte over een niet eerder door het programma vertoonde faux pas. Het leverde een heerlijk verhaal op, ook over de relatie van Van Rijbroek met ex-minister Willem Vermeend en hun gezamenlijke boeken over digitale beveiliging.

Van Rijbroek krijgt opnieuw hoon over zich heen, maar is dat terecht? Er zijn niet veel mensen die een intelligente ex-minister en de succesvolste ict-ondernemer van Nederland om haar vinger weet te winden. Dan moet je over kwaliteiten beschikken, is het niet als beveiligingsexpert dan toch in de kunst van de verleiding.

Zo kan Van Rijbroek goed jokken. Ze schermt met een dienstverband bij de AIVD, maar dat is onjuist. Alleen om de eenvoudige reden dat een melding hierover schending van ambtsgeheim is. Maar niemand kent haar als zodanig in het topsegment van beveiliging in Nederland.

Van Rijbroek verdient bewondering voor het maximaal inzetten van haar fantasiekennis, waarmee ze ook schrandere journalisten van De Telegraaf en van Nieuwsuur om de tuin leidde. Bovendien ontspringt ze, net als bij de rechtszaak over Van Rijbroek van Kasperski, Telegraaf en Willem Vermeend, zelf handig de juridische dans. Ze is het middelpunt van disputen, heeft er de nodige revenuen aan overgehouden en nu ook het eeuwige vertrouwen van Sanderink.

Behalve haar mythomanische kwaliteiten die nu in drie gevallen naar voren treden – tv, boek en Sanderink – helpen ook de fysieke eigenschappen Van Rijbroek een handje in de contacten met mannen die niet meer zo jong zijn. Sanderink laat in het midden of seks een rol speelde. En voor een 70-jarige schijnt wat licht tussen libido en potentie.

De combinatie van lust met de sage te werken vanuit contacten met de geheime diensten is een nuttige basis om hoofden op hol te brengen. Schimmige werelden trekken aandacht, en voor zover bekend heeft Van Rijbroek er louter over gefabuleerd. Dus gaat de vergelijking met bijvoorbeeld Mata Hari mank gezien de werkelijke contacten van de laatste met geheime diensten, die bij Van Rijbroek nog niet aangetoond zijn. Bovendien is het niet slim om– demonisering, eeuwige schuld – te preluderen op eenzelfde lot voor Van Rijbroek als van de struise Friezin.

In het algemeen, dus los van Van Rijbroek , wordt de invloed van lust zakelijk miskend. Maar juist niet in spionage, een wereld die we beter kennen door boeken - - John Le Carré en Robert Ludlum - en films – James Bond - dan vanuit realiteit. Mata Hari krijgt veel aandacht in Historical Dictionary of Sexspionage. Dit boek staat op de leeslijst van de CIA (ja, echt... Ondermeer Henri Pieck komt erin voor, de tweelingbroer van de bekende tekenaar Anton Pieck en internationaal spion voor de Russen.)

Sexspionage is een officieel breed erkende en verkende activiteit Die lijkt te stammen uit een tijd dat geheimen vooral fysiek ontfutseld moesten worden. Dat is schijn, vindt bijvoorbeeld de spionagehistoricus Keith Melton. Intiem contact kun je eenvoudig benutten om een laptop en mobieltje uit te lezen en/of spyware te installeren.

Bovendien kun je wat door moet gaan voor de realiteit digitaal veel eenvoudiger manipuleren dan de fysieke omgeving...

Gepubliceerd

7 apr 2019
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0