Anoniem speuren naar crimineel vermogen

Bert Vermeire van Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (Boom) speurt met negen personen naar crimineel verkregen vermogen Dat gaat per zaak vaak om tientallen miljoenen euros
Vermeire (foto) ziet aan de ene kant de totale bedragen steeds groter worden, maar aan de andere kant wil hij ook op de 'kleintjes' (middenklasse auto, gouden horloge) blijven letten teneinde signalen af te geven dat hij criminelen waar mogelijk helemaal wil kaalplukken. Dat staat in een interview van het maart-nummer van het blad 'Opportuun' van het OM. De bladen zijn te downloaden in pdf . Vermeire gebruikt internet steeds intensiever: Internet is een onmisbare bron van informatie, weet Vermeire: "Je kan een naam intoetsen bij Google of bij Schoolbank.nl, daar liggen talloze gegevens voor het grijpen." Maar probleem is dat dit te traceren is: "Als ik met de vaste computers van het OM ga surfen, laat ik een adres achter en dat willen wij natuurlijk niet. Een beetje goed georganiseerde criminele organisatie heeft wel een automatiseerder in dienst en die zegt dan: "Hé, het OM zit te zoeken, vorige week ook al, effe wachten, er is wat aan de hand." Dat willen wij voorkomen door ons adres af te dekken. Het is eigenlijk altijd een kat en muis spel. Wij komen met iets, daar gaan zij weer iets op verzinnen en daar reageren wij dan weer op."

Gepubliceerd

19 mrt 2008
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0