Beroep op kort geding 2016

Hof Den Haag laat Webboek Pretium intact

Het gerechtshof Den Haag heeft de vorderingen van Pretium Telecom en directeur Hans Nyks inzake het webboek over hen van Peter Olsthoorn afgewezen. Olsthoorn werd verdedigd door mr. Otto Volgenant van Boekx Advocaten met steun van het Persvrijheidsfonds.

Pretium en Nyks, verdedigd door Bird & Bird,  stelden beroep in tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag van 29 november 2016. Die had de vorderingen van Pretium en Nyks  afgewezen. Op 18 december 2017 kwam de zaak voor bij het Hof Den Haag. Het Hof heeft op 23 januari 2018, de verjaardag van Olsthoorn, uitspraak gedaan, een maand eerder dan aangekondigd.

De zaak richtte zich tegen de publicatie van een aantal hoofdstukken van Dossier Pretium op Reporters Online en Blendle en tegen de publicatie van het integrale webboek op Netkwesties.nl.  Alle publicaties, zo vorderden Pretium en Nyks, moesten verwijderd worden en blijven, evenals de tweets erover, met een dwangsom van 5.000 euro per keer of 10.000 euro per dag.

Het Haagse Gerechtshof wijst de eisen af en veroordeelt Pretium tot betaling van de proceskosten. Het Hof overweegt dat het recht op vrije meningsuiting, met een bijzondere positie voor een journalist, zwaarder weegt dan de bescherming van de goede naam en privacy van Pretium/Nyks.

Het Hof  vindt de ‘kritische toonzetting’ en de ‘ironische en retorische stijlfiguren’ relevant, en laat de weegschaal in het voordeel van Olsthoorn doorslaan. Bovenal stelt het Hof vast: ‘Gesteld noch gebleken is dat de publicaties over Pretium c.s. feitelijke onjuistheden bevatten.’ De complete inhoud is uitgebreid voor wederhoor overlegd en beoordeeld door ervaren journalist Kees Schaepman.

Het Hof meent, anders dan door Pretium aangevoerd, dat een webboek wezenlijk anders is dan een gedrukt boek: de eis het hele werk van bijna 150 pagina’s van internet te halen is overdreven en overbodig daar ook passages aangepast kunnen worden. Dat is belangrijke jurisprudentie voor digitale publicaties.

Op 24 februari 2016 wees de rechtbank Den Haag in een bodemprocedure de vorderingen van Pretium en Nyks  gericht op het staken van het onderzoek af. Het hoger beroep daartegen trokken zij in november 2017 in, vlak voor een zitting bij het Hof. Olsthoorn werd in die zaak bijgestaan door Mira Herens van de NVJ. Het Hof acht deze gewonnen zaak over de onderzoeksmethoden nu ook relevant voor de beoordeling van het webboek dat het gevolg is van journalistiek werk.

Gepubliceerd

30 jan 2018

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1