Apollo succesvol tegen Nigeriaanse fraudeurs

In de actie van de politie tegen 419-fraude zijn sinds 2006 in Nederland 112 verdachten aangehouden tientallen zijn er veroordeeld Dat leverde de Nederlandse politie zelfs een prijs op
De Volkskrant verhaalt aan de hand van gesprekken met de woordvoerder van de Bovenregionale Recherche en met privé rechercheur Frank Engelsman van Ultrascan van de successen van de opsporing. U kent ze wel: in e-mail berichten beloven de 'scammers' de geadresseerde onder valse voorwendselen grote geldbedragen. Als wederdienst hoeft hiervoor slechts een erfenis te worden beheerd. Een percentage van die geldsom wordt het slachtoffer in het vooruitzicht gesteld, maar die moet wel steeds iets overmaken. Ook met goud en loterij- of oliewinsten lokken spammende scammers hun slachtoffers. Je begrijpt als weldenkend mensch niet wie daar nog intuinen, maar er zijn er altijd nog die verblind door hebzucht en met een gebrek aan argwaan ingaan op de voorstellen. Lukt de veroordeling dan gaan de daders al gauw vier jaar de cel in, soms meer als lidmaatschap van een criminele bende kan worden bewezen. Bewijslast is ontzettend moeilijk in dit soort zaken.

Gepubliceerd

2 mrt 2008
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0