Artikelen in dossier Schadeclaims en privacy

Advocaten vermoeden inzet van stiekeme stroman

Grote Europese cookiebakker Criteo verliest Nederlandse kortgedingen

06 jul 2024 Het Franse reclamebedrijf Criteo moet van de voorzieningenrechter in Amsterdam stoppen met het plaatsen van cookies van derden op apparatuur van gebruikers zonder hun toestemming. Echter, in een kort geding in Breda loopt het vooralsnog wel goed af voor Criteo, dat een rechtszaak begint vanuit het vermoeden dat een ‘stroman’ de kortgedingen voert.
Vanwege datagraaien met Androidtelefoons

Weer Nederlandse massaclaim tegen Google

09 apr 2024 Google Play Services op Android Telefoons verwerkt illegaal allerhande persoonsgegevens en bundelt deze tot vergaande profielen. Dat vindt Stichting Massaschade & Consument (SMC) die een collectieve rechtszaak tegen Google begon, betaald door investeerder Eaton Hall Funding LLC. Een andere stichting en de Consumentenbond deden dit eerder.
Nog maar paar procent van TikTok-deelnemers doet mee in de claim

Terugslag voor massaclaims miljoenen Nederlanders tegen TikTok, Meta, Google en Amazon

12 nov 2023 Claims voor immateriële schade bij privacyschending kun je niet voor veel gebruikers samen indienen, oordeelt de rechtbank Amsterdam vooralsnog. Dit is een gevoelige slag voor de massaclaim namens vier miljoen Nederlanders gericht tegen TikTok, maar raakt ook vele andere massaclaims vanwege ‘privacyschade’.
Keiharde afrekeningen zoals in zaak ANP en freelancer Dallinga

ANP negeert bij haar fotoclaims het recht op citaat

23 aug 2023 Persbureau ANP laat haar juridische partner Visual Rights Group (VRG) foto’s opsporen waarvan mogelijk rechten zijn geschonden. Het lijkt er niet op dat VRG controleert of het gebruik onder het citaatrecht toegestaan is.
Claimclub niet ontvankelijk

Waardering The Privacy Collective na vonnis van 11.000.000.000 naar 0 euro

02 jan 2022 The Privacy Collectieve representeert geen 75.000 Nederlanders in de claim jegens Oracle en Salesforce, laat staan 10 miljoen Nederlanders. De rechter maakt gehakt van de eerste en belangrijkste claim inzake AVG en Wamca. En ziet ook een discrepantie tussen deze beide wetten, die nog spannend voer voor juristen wordt.
Weer een claimstichting om geld te beuren voor ‘slachtoffers’

Privacy is ook handel voor consumenten

12 dec 2021 Dataprivacy is al decennia handel voor vele grote en kleine bedrijven online. Voor advocatuur werd vermeende privacybescherming conform de AVG een lucratief verdienmodel. En nu willen ook consumenten, geholpen door advocaten en bestuurders met dollartekens in de ogen, via claimstichtingen een greep in de privacykassa doen.
2021
02 jun 2021
Vermeende overtreding van privacy- en videoregels voor kinderen
Nederlandse massaclaim tegen TikTok 1,4 miljard
05 apr 2021
Rechtszaken volgen elkaar op, record datalek
Geld verdienen aan privacyschendingen Facebook
2020
16 aug 2020
Investeerder betaalt collectieve rechtszaak voor deel opbrengst
Claim tegen Oracle en Salesforce als verdienmodel
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0