Artikelen in dossier eID en Personal data management

Een Nederlandse oplossing voor eigen beheer van persoonsgegevens

Het web opnieuw opbouwen; de weg van Europa naar digitale soevereiniteit

03 jul 2024 Europa staat op een cruciaal kruispunt. We hebben lang volgens de regels van de Amerikaanse techreuzen gespeeld, wat heeft geleid tot gecentraliseerde macht en uitbuiting van persoonsgegevens. Nu hebben we de kans om het spel opnieuw te definiëren en ons te richten op mensgerichte waarden en gedecentraliseerde datamacht.
Beoordeelt ACM de nationale of internationale concurrentie?

DPG wordt met RTL Nederland een enorme datamacht

18 mrt 2024 Suzy keek op Videoland naar de serie Maskers Af over eetstoornissen, en krijgt vervolgens op Libelle.nl, AD.nl en Volkskrant.nl reclame voor vermageringsproducten. Dit perspectief lonkt na de beoogde overname van TV-bedrijf RTL door uitgeefconcern DPG dat in België al TV exploiteert.
Grote vraagtekens rond inrichting van nieuw model

Commerciële datakluizen lossen problemen met big tech niet op

23 nov 2022 Om de burger te behoeden voor de grote controle-, heers- en geldzucht van big tech, worden steeds vaker zogenaamde ‘datakluizen’ aangeboden. Maar zijn de digitale gegevens die we tikkend en klikkend vanuit die kluis delen wel beter af?
Zelfbeschikking over persoonsgegevens bieden vereist enorme inspanning

Databeheer liever in eigen hand dan bij TikTok en Meta

23 nov 2022 Net als elke nieuwe technologie roepen datakluizen doemscenario's op, zoals identiteitsfraude met gestolen persoonlijke gegevens. Maar we moeten die risico's beperken om de mogelijkheden te benutten.
Oplossingen moeten heel eenvoudig in gebruik zijn

Eigen beheer van data kan macht van big tech verminderen

26 sep 2021 Juridische gewortelde privacybescherming zoals die afgelopen 40 jaar culmineerde in gedetailleerde wetgeving AVG (GDPR) zou aangevuld moeten worden met een stelsel met eigen beheer van data, eventueel via collectieven zoals coöperaties.
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0