Ilse, Lexa, CU2 en Marktplaats

Vpro podcast Nederlandse internetgeschiedenis

Onder de naam ‘Backspace’ biedt de redactie van de Vpro Gids reportages over de begindagen van het Nederlandse internet.

Elja Looijestijn en Cecile Elffers gaan met vraaggesprekken en indrukken na wat er speelde met de Nederlandse diensten Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen. Ze presenteren het via de nieuwe site vprogids.nl.

Op Backspace kun je je abonneren en de afleveringen via Soundcloud beluisteren. Ze duren ongeveer 15 minuten en vormen min of meer een aansluiting op het boek 25 jaar Internet.

Aflevering 1 - Ilse

‘Internet begint bij Ilse’ was de slogan van de grootste Nederlandse zoekmachine en voor veel mensen de eerste kennismaking met internet. Merien ten Houten richtte het bedrijf in 1996 op. Marc Olzheim was de eerste werknemer en moest er erg aan wennen dat er ook geld verdiend kon worden met internet.

Aflevering 2 - Lexa

Elke single heeft nu een dating-app, maar in de jaren nul was internetdaten raar en eng. Met Lexa probeerde Nathan Skortsow dat te veranderen. Marco en Seraja zijn hem dankbaar, want hun date leidde tot een gelukkig huwelijk. Ook Louise was er vroeg bij met internetdating, maar kreeg virtueel liefdesverdriet.

Aflevering 3 - CU2

CU2 was het eerste grote sociale netwerk van Nederland, nog voor Hyves en Facebook. Op het hoogtepunt waren er bijna een miljoen profielen. Oprichter Chris de Waard vertelt over dit uit de hand gelopen experiment en fanatieke gebruiker Lisa Weeda kijkt terug op haar profiel vol foto’s van r&b-artiesten.

Aflevering 4 - Marktplaats

Frank Crébas racete met paarden toen zijn ouders hem vroegen bij hun nieuwe website te gaan werken: Marktplaats. Annemarie Griffioen heeft haar huis zelfs omgedoopt tot ‘Villa Marktplaats’. Crébas verkocht het bedrijf voor een astronomisch bedrag, maar kwam er al snel achter dat geld niet gelukkig maakt.

 

Gepubliceerd

4 jan 2020
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0