|
LEZERSKWESTIES
Met ingezonden post over spyware, Scientology-dekmantels en een schimmige hack-cursus.
Spyware
Stepan Hluchan schrijft:
Naar aanleiding van het artikel Spyware: alles wat u er over zou moet weten zou ik u erop willen wijzen dat de programma's zoals Kazaa zelf geen functies bevatten die gebruikers informatie/gedrag door zouden spelen. Het gaat hier om een programma van Ezula (www.ezula.com), dat tijdens de installatie van programma's zoals Kazaa mee wordt geïnstalleerd als een 'standalone'.
Over het algemeen heeft de gebruiker hier geen benul van, gezien de optie om deze ongewenste installatie uit te schakelen vaak heel onduidelijk wordt aangegeven in de installatieprocedure van Kazaa, met de hoop dat mensen eroverheen klikken (dit zal in 99 procent van de gevallen ook gebeuren).
Als de gebruiker het internet opgaat, plaatst Ezula links/advertenties onder bepaalde trefwoorden op willekeurige sites - zonder dat deze links/ads ook daadwerkelijk op zo'n site weergeven behoren te worden. Dat is niet alleen zeer irritant voor de gebruiker, maar het levert ook in meeste gevallen verliezen op voor de sites zelf. Voorbeeld: een gebruiker 'besmet' met Ezula Toptext bezoekt de site van Sony. In de teksten staat bv. het woord "cd player" gelinkt - de link is door Ezula geplaatst - naar de site van Philips, afdeling "cd players".
Andere soortgelijke programma's zijn Spedia Surf+ en Gator. De laatste verwisselt banners op bezochte sites door zijn eigen banners. Het wordt dacht ik ook bij Kazaa 'geleverd'.
Overigens is er ook een handig gratis programma dat al deze ongewenste vormen van spyware kent en een lijst bevat van programma's waarvan bekend is dat ze spyware bevatten (camtech2000.net/Pages/SpyChaser.html).
Frank Schaap meldt:
U verwijst naar de site www.spychecker.com, maar sinds enige tijd is deze site uit de lucht. Zelf merkte ik dat denk ik een week of 2 geleden voor het eerst.
En Paul Wilders geeft alvast wat alternatieven:
De SpyChecker-website is al ca. vier dagen uit de lucht; het ziet er naar uit dat dit voorlopig zo blijft. Wellicht kunnen deze als alternatief gelden: www.infoforce.qc.ca/spyware/enknownlistfrm.html en cexx.org/adware.htm (waarbij het hardware-verhaal op cexx.org/creative.htm interessant is).
Een uitstekend aanvullend gratis anti-spywareprogramma is SpyBlocker van Paul Burkland: www.morelerbe.com/spyblocker/sb.htm.
Verder zet Paul vraagtekens bij ZoneAlarm als middel om spyware te detecteren:
De gratis versie van de ZoneAlarm-firewall biedt geen enkele bescherming tegen uitgaand spyware-dataverkeer. Het betreft hier een 'application based firewall': de gebruiker geeft een bepaalde .exe/programma wel/geen toestemming het internet op te gaan. Betreft het een programma met spyware-componenten, dan wordt met het geven van de toestemming aan het programma impliciet toestemming gegeven aan de ingebouwde spyware-componenten. ZoneAlarm zal derhalve nooit een kik geven. (Dit ligt anders bij de "Pro" versie van ZoneAlarm).
Scientology-dekmantels
Een anonieme lezer (naam bij de redactie bekend) vraagt:
In mijn werkzaamheden, ik noem liever even geen namen, ben ik tegen de twee namen Silhouet en JobFit aangelopen. Hiervan wordt in de wandelgangen gemeld, dat deze banden hebben met Scientology. Dit is een kwalijke zaak en dit wilde ik graag uitgezocht hebben. Is het mogelijk om mij te voorzien van een lijst met Nederlandse bedrijven welke banden hebben met Scientology?
Antwoord: er zijn verschillende lijsten van Scientology-dekmantels in Nederland, waaronder www.xs4all.nl/~johanw/CoS/sadress.html en www.b-org.demon.nl/scn/nl/divers/dekmantels-scn.html. Verder heeft Intermediair ooit een artikel geschreven over Silhouet en JobFit.
Schimmige hack-cursus
In Netkwesties 19 schreven we over een hackcursus, die te bestellen is via internet. Een anonieme lezer (naam bij de redactie bekend) vroeg zich af:
Deze website had ik al eerder gezien, maar is dit een echte cursus? Je hebt nergens contactinformatie en over de firma Sijsling Software kun je niets vinden. Dus stel: ik zou die cursus bestellen, dan maak je geld over, maar je weet niet naar wie en hoe ze de software leveren.
Netkwesties had hier wel eens eerder vragen over gekregen. Het ziet er inderdaad nogal schimmig uit. Volgens de Whois-databank staat het domein cursus.org op naam van:
vierman, joop
jvierman@yahoo.com
bakkerstraat 1
brussel, vl 900mm BE
318366622
Misschien kunnen aspirant-cursisten genoemde persoon eens mailen of bellen. Indien dit niets oplevert, adviseert Netkwesties: niet doen.
|
Headlines
-
Dubieuze filters voor Kennisnet
-
ADSL: waar ligt de grens?
-
Commentaar: Pavlov hapt cookies
-
Elektronisch hergebruik heikel punt
-
Lezerskwesties
-
Forum: wat vindt u van Netkwesties?
-
Kort nieuws
|