Overheid beknot in Zweden, Frankrijk en Wit-Rusland

Afluisteren wordt eenvoudiger in Zweden In Frankrijk kan illegaal downloaden tot afsluiting leiden en in Wit-Rusland regeert de censuur als nooit tevoren Waar gaat dit heen?
Gemengde berichten uit Zweden: het vermaledijde voorstel voor een nieuwe afluisterwet wel/niet aangenomen gisteren. Het moest zijn dat het voorstel wel degelijk is aangenomen, met 143 stemmen vóór en 139 stemmen tegen. Daarmee mag de overheid al het grensoverschrijdende telefoon- verkeer en e-mail verkeer monitoren indien ze dat nodig acht voor de staatsveiligheid. Gerechtelijke toestemming is daartoe niet langer nodig. Wel komt er nog een toevoeging waarmee de privacy van burgers gegarandeerd moet worden. De wet, die in gaat in 2009, betekent dat ook telefoontjes en e-mail van Nederlanders met Zweden onder toezicht komen te staan en de mogelijkheid lopen te worden afgeluisterd. In Frankrijk wint de roep om regelgeving voor internet terrein met de nieuwe wet om downloaders af te sluiten indien ze tot drie keer toe betrapt zijn op het binnenhalen van 'illegale muziek. Eerst volgen er twee waarschuwingen, daarna is het na vordering van naam en adres van de downloader van de provider gedaan met de verbinding voor minstens één jaar. Een nieuwe organisatie voor bescherming van auteursrecht, Hadopi, krijgt de taak de wet te handhaven. Er zijn in Frankrijk al 300 processen gweest tegen downloaders. De wet heeft de steun van president Sarkozy, temeer daar blootfoto's van zijn vrouw Carla Bruni illegaal werden verspreid. Daarover won ze deze week een proces waarbij 115.000 euro aan schadevergoedingen betaald moest worden, onder meer aan de Nederlandse fotografe Inez van Lamsweerde. "Er is geen reden om intnret tot een wetteloos gebied te verklaren", aldus Sarkozy. Veel erger is het in Wit-Rusland waar een nieuwe mediawet is aangenomen. Websites moeten zich registreren en een vergunning hebben voor publicatie. Buitenlandse financiering van websites is verboden. De wet is bedoel om tegenstanders van president Alexander Lukashenko de mond te snoeren. Die vluchtte naar het web nadat in vele andere media hun stem al niet meer gehoord kon worden

Gepubliceerd

19 jun 2008
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0