Streng propagandaverbod anorexia ter discussie

Het Franse parlement keurde de strengste wet ter wereld goed die het propageren van magerte verbiedt De wet is vooral op de pro ana sites gericht Is het botte censuur of medische noodzaak? En wat denken Nederlandse deskundigen?
De Franse rechters mogen volgens de aangenomen het propageren van te weinig eten en extreme slankheid met maximaal 47.000 euro boete en/of twee jaar celstraf bestraffen. Nu is de grote vraag hoe deze wet in de praktijk zal uitpakken. Worden straks tegen modeshows aangiftes gedaan? Tegen bladen die dunne modellen afdrukken? En tegen profielen van veel te magere meisjes? Chefs van meisjes en damesbladen roepen dat het censuur is. Valérie Boyer, lid van de partij van president Sarkozy en indeiner van he twetsvoorstel, zegt dat invoering van de wet medische noodzaak is. Frankrijk zou zo'n 40.000 anorexiapatiënten. Wat is te mager? Spanje heeft daarvoor een wettelijk body mass minimum ingevoerd voor modellen. Italië accepteert geen modelen ond ede 16 en vraagt van oudere modellen gezondheidsverklaringen. De Britten controleren modellen op mogelijke eetstoornissen en stuurt ze eventueel in therapie. Maar internet is grensoverschrijdend, hoe pak je dat aan. Dat is toch een zaak voor nationale wetgeving. In Nederland loopt het wel los, aldus vandaag een artikel in de Volkskrant. Weliswaar zijn er in Nederland zijn er zo’n 60 zogenoemde pro-ana sites, maar de invloed ervan op gedrag acht de overheid niet bewezen. Casper Schoemaker, die voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek deed naar de invloed van media op anorexiapatiënten, zegt dat er 'nul bewijs' is voor het verband tussen het bezoeken van pro ana sites en het ontstaan van anorexia. En ook: "Weinig meisjes weten de sites te vinden, zegt Eric van Furth, die de discussie opgeblazen vindt. Hij is bestuurslid van AED, een internationaal bureau dat onderzoek deed naar de sites. De bezoekersaantallen zijn laag, zegt hij, en het vertroebelde vrouwbeeld dat media geven – 'hoe dunner, hoe beter' – is een veel belangrijker oorzaak van anorexia." Hij is daarom tegen een verbod op pro-anasites. At geldt ook voor patiëntenvereniging SABN voor mensen met eetstoornissen. Stichting De Kinderconsument wil wel een verbod, evensl de voorzitter van Vereniging Eetstoornis Net. De laatste: "Ze jagen elkaar keihard de dood in."

Gepubliceerd

17 apr 2008
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0