Na Nederlandse chiefs valt ook ‘indian’ eer ten deel

Jaap Akkerhuis in Internet Hall of Fame

Pionier met aansluitingen en maker van elementaire internetsoftware toegevoegd aan elitegezelschap van internethelden.

(foto: Frank Groeliken)

Na Teus Hagen, Kees Neggers en Erik Huizer is Akkerhuis de vierde Nederlander die is opgenomen is in deze wereldwijde eregalerij van internetpioniers; op een totaal van 103 personen. Duitser Daniel Karrenberg, die zijn arbeidzame leven lang in Amsterdam werkt, is als vijfde Nederlander te beschouwen. Er kwamen gisteren 14 personen bij in de Internet Hall of Fame.

Jaap Akkerhuis is met een vraaggesprek opgenomen in het boek 25 jaar internet in Nederland, met beeldende interviews met de aartsvaders en – moeders van internet in Europa en in Nederland. Hij werd daarin geportretteerd als bescheiden ‘indian’, die vooral dienstbaar was. Dat is toch niet onopmerkzaam gebleven.

De Internet Society eert Akkerhuis als volgt:

‘Jaap Akkerhuis speelt sinds het begin van de jaren tachtig een belangrijke rol in de ontwikkeling van internet in Nederland en Europa.

Na een periode van zeven jaar in de Verenigde Staten, waar hij actief was bij het Information Technology Center van de Carnegie Mellon University, softwarebedrijf mtXinu en AT&T Bell Labs, keerde hij terug naar Nederland, waar hij toetrad tot de NLnet, de eerste onafhankelijke ISP in Nederland.

Later werkte hij als technisch adviseur bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, het register van het .nl topdomein.

Akkerhuis bewoog zich heen en weer tussen wetenschappelijke instituten, onderzoekslaboratoria, internet service providers en registrerende instanties in Europa en de VS, die een belangrijke rol speelden als mondiale verbindingen in de technische gemeenschap.

Akkerhuis heeft gedurende zijn hele carrière veel tijd besteed aan het delen van zijn kennis met anderen en het spelen van belangrijke rollen in organisaties als de European Unix User Group, Advanced Computing Systems Association (Usenix), de Internet Engineering Task Force, de Internet Society, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), Réseaux IP Européens (Ripe) en The Council of European National Top-Level Domain Registries.’

Momenteel is Akkerhuis nog als onderzoeker in de research- en ontwikkelingsgroep van NLnet Labs, gericht op IT-ontwikkeling en nog schrijvend aan elementaire software voor internet.

Gepubliceerd

19 sep 2017
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0