Terechte beschuldigingen worden ervaren als smaad

Volkskrant wint zaken tegen ‘Iceman’ en Rob de Wijk; Bolkestein/Sahla zaak discutabel

De beschuldigingen door de Volkskrant van De Wijk als fantast en van Wim Hof vanwege huiselijk geweld blijven overeind. In de zaak Frits Bolkestein en Soumaya Sahla is het medium passief betrokken.

In deze drie (rechts)zaken draait het steeds om imago: dat van Rob de Wijk als betrouwbare buitenlandexpert, van het gedrag dat Wim Hof tentoonspreidt als gezondheidsgoeroe en van Soumaya Sahla als politiek adviseur.

Rob de Wijk en Mandela

Emeritus hoog­leraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en boegbeeld van HCSS De Wijk spande een zaak aan bij de Raad voor de Journalistiek. In een kritisch, onderbouwd artikel in oktober 2023 had politiek verslaggever Frank Hendrickx uitingen van De Wijk in twijfel getrokken, zoals over zijn kennis van Osama Bin Ladens schuilplaats, dat hij drie dagen naast Nelson Mandela zat en ooit bijna ontvoerd werd door de Taliban. Belangrijke bronnen spreken zijn beweringen tegen en De Wijk mocht in uitgebreid wederhoor zijn stellingen volhouden. Wat resteerde was het beeld van Van Wijk als mythomaan, iemand die in z’n eigen sprookjes gelooft.

Dat wordt bevestigd door de Uitspraak Raad voor de Journalistiek op 24 juni 2025, waarmee De Wijk verliest: “Hendrickx heeft binnen de mogelijkheden die hij had, de vereiste inspanningen verricht om de feiten te kunnen verifiëren. Niet is gebleken dat hij daarbij niet-integer heeft gehandeld… De conclusie van de Volkskrant dat het verhaal van klager ‘vol ongerijmdheden’ zit, wordt voldoende ondersteund door de informatie in het artikel.”

Daaraan wordt toegevoegd: “Bovendien zal klager zich – gezien zijn positie en deelname aan publieke discussies over dit onderwerp – een ruimere mate van kritische en polemische benadering van zijn bijdragen en stellingen moeten laten welgevallen.” Daarmee impliceert de Raad dat de feiten er in een journalistiek verhaal minder toe doen omdat De Wijk als BN’er deelneemt aan publiek debat. Het tegendeel speelt echter evenzeer: De Wijk is zo afhankelijk van zijn geloofwaardigheid als expert dat extra zorgvuldigheid noodzakelijk is bij beschuldigingen.

IJselijk geweld

Gezondheidsgoeroe Wim Hof verliest zijn rechtszaak tegen de Volkskrant, zo bericht de krant zelf en ook zusterpublicaties Nu.nl en RTL.nl, beide op grond van een ANP-bericht. Hof en zijn vier oudste kinderen hadden de krant aangeklaagd vanwege een artikel in september 2024, met als kop: “De buitenwereld kent Wim Hof als de excentrieke Iceman. Zijn gezin ging gebukt onder huiselijk geweld.”

Auteurs Anneke Stoffelen en Robert van de Griend baseerden voor de beschuldiging van huiselijk geweld in zijn voormalige huwelijk op een aangifte, een veroordeling, huisverbod plus gesprekken met de ex-vrouw en hun kinderen.

Vier kinderen uit een eerder huwelijk van Wim Hof, zoons en dochters die in zijn bedrijf werken, betichtten de Volkskrant van leugens en een eenzijdige publicatie. Bronnen zouden niet deugen, met name broer Rob Hof, met wie de Iceman in onmin leeft en die de aangifte deed bij het OM in Utrecht.

Nadat de Hofs de rechtszaak begonnen kwam de Volkskrant met belangrijke aanvullende informatie over de broer: “Uit mails die vanwege de rechtszaak deze week zijn overgelegd aan de Volkskrant, blijkt dat Rob 10.000 euro eiste (later ging dat bedrag omhoog), anders zou Rob zorgen voor ‘slechte PR’ en ‘een bom’: ‘Wim, we hebben sappig materiaal en laten geen spaan van je heel.’” Dat had uiteraard in het oorspronkelijke artikel moeten staan, want chantage zet de geloofwaardigheid van de aangifte op het spel.

‘Interview’ door advocaat

Het vijftal werd voor de rechtbank bijgestaan door Otto Volgenant van Boekx advocaten, de Volkskrant door Jens van den Brink van Kennedy van der Laan. Volgenant koos in zijn pleidooi niet voor de directe verdediging, maar voor de vorm van een ‘vraaggesprek’ met zijn cliënt, met onder meer:

U zou uw ex-vrouw [eerste huwelijkspartner] soms hebben geslagen. Klopt dat? Zo ja, waarom deed u dat en hoe kijkt u daarop terug?

“Nee dit klopt absoluut niet. Deze vraag slaat al helemaal nergens op. Dit toont alleen maar aan hoe idioot ver zij willen gaan. Absurd.”

U zou uw ex-vrouw [eerste huwelijkspartner] soms in een kast hebben opgesloten. Klopt dat? Zo ja, waarom deed u dat en hoe kijkt u daarop terug?

“Natuurlijk niet. Totaal absurd. Kijk goed hoever men hiermee probeert te gaan.”

“Uw ex-vrouw [eerste huwelijkspartner] heeft zelfmoord gepleegd. Denkt u dat uw gedrag naar haar daar een rol bij heeft gespeeld?

“Absurd. De absurdheid van deze vragen toont de uitlokkende intentie van een bijzonder laag allooi, riooljournalistiek.”

Geloofwaardig of niet?

De eisen luidden rectificatie en verwijdering van het artikel uit het archief. De rechtbank Amsterdam oordeelt op 16 juli 2025 in het nadeel van Wim Hof: de Volkskrant heeft zich voldoende gebaseerd op meningen en verklaringen die “de mogelijke onjuistheid” van de aangifte van de chanterende broer weerspreken. Publicatie van deze maatschappelijke misstand weegt zwaarder dan het beroep van Hof en de vier kinderen op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer. Publicatie van de bewuste alinea is rechtmatig. Ook hier weer geldt dat er voldoende wederhoor is met vermeldingen van de ontkenning van de vier oudere kinderen over een gewelddadige vader, en dat Wim Hof en broer in onmin leven.

Dan volgt in de verslaggeving commentaar van Annieke Kranenberg, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, over deze uitspraak: “van groot maatschappelijk en journalistiek belang, omdat huiselijk geweld zich vaak in stilte afspeelt, en lastig te bewijzen valt. Ook voor journalisten is het ingewikkeld dit vrijwel onzichtbare probleem met concrete verhalen te belichten. De rechter zegt dat onze krant het recht heeft om als boodschapper deze beschuldigingen te publiceren, ook al gaat het om voorvallen van lang geleden. Dat stemt tot tevredenheid.”

Net als bij de toevoeging van de Raad voor de Journalistiek over de polemische en kritische benadering van De Wijk is dit een commentaar dat voorbij de pure vraag gaat: vinden beschuldigingen afdoende grond in de feiten? Net als bij geval-De Wijk lijkt/is dat bij Hof het geval ondanks het twijfelachtige geloofwaardigheid van broerlief.

Misbruik van Bolkestein?

In de derde smaadzaak beschuldigt Soumaya Sahla ex-Tweede Kamerlid Martijn Bolkestein van onjuiste beschuldigingen. Sahla heeft volgens de neef van wijlen VVD-leider Frits Bolkestein deze tussen 2018 en 2021 85.000 euro “ontfutseld”. Dat heeft de suggestie van slinks handelen, of concreter: misbruik gemaakt van zijn dementie. Sahla bevestigt dat inderdaad grote bedragen van Frits heeft geïncasseerd, maar betrof dit louter welgemeende, bewuste hulp van Bolkestein voor onder meer levensonderhoud tijdens een beoogd promotietraject bij Andreas Kinneging in Leiden. Aanleiding voor de zaak is een artikel van Ton F. van Dijk in HP/De Tijd van oktober 2023:

“De familieleden schrikken van zijn bevindingen. Het gaat volgens de familie om ongeveer 85.000 euro aan bancaire betalingen en zo’n 20.000 euro aan contante geldopnames in een periode van ‘nog geen drie jaar’. Tevens de periode waarin de voormalige VVD-leider kampt met ernstige gezondheidsproblemen.

“Toen bleek dus dat zij hem in drie jaar tijd 85 duizend euro had ontfutseld,” zo bevestigt Martijn Bolkestein, die benadrukt dat de familie dit vooral ‘schrijnend’ vindt omdat Frits Bolkestein zich juist voor Soumaya Sahla heeft ingezet om haar een ‘tweede kans’ te geven, zo verklaart Martijn Bolkestein.”

Sahla wordt bijgestaan door advocaat Noor Dings, ook van Boekx, die optreedt namens stichting Famula Boni (voorzitter: Kinneging) als belangenbehartiger van de intellectuele erfenis van Frits Bolkestein. Martijn Bolkestein wordt bijgestaan door advocaat J. Schaap. Sahla eist rectificatie en een schadevergoeding van 20.000 euro van Martijn Bolkestein, omdat ze zegt nergens meer aan het werk te kunnen komen.

Verslaggever Michael Persson van de Volkskrant over de kern van de rechtszaak:

“Getuige à décharge is de Dikke Van Dale. Stilletjes of op listige wijze ontnemen, afhandig maken. Aftroggelen. Maar wat betékent dat? Beide partijen halen het woordenboek erbij, omdat ze denken dat het in hun voordeel pleit. En om die multi-interpretabele kern zit een hele shakespeareaanse brij van belangen en relaties, al dan niet gefnuikt, van hebzucht en afgunst, van vrienden die tegenstanders worden, van ziekte en dood, en van de rol van de journalistiek en de vrijheid van meningsuiting.”

Over vijf weken volgt de uitspraak.

Omissies in artikel

Persson publiceerde in de Volkskrant voorafgaande aan de rechtszaak een reconstructie van de kwestie en stuitte op fouten van Ton F. van Dijk in HP/De Tijd. Dat artikel had als gevolg dat de VVD om haar onmiddellijk als lid royeerde, en dat Henk Vermeer van de BBB melding deed bij de NCTV. Ze zou zich valselijk hebben voorgedaan als expert in dienst van de BBB bij het rekruteren van potentiële kabinetsleden. Ze was, schrijft de Volkskrant echter, wel degelijk actief met medeweten van de partijleiding van de BBB, zoals in contacten met potentiële bewindslieden Gijs Tuinman en Esther van Fenema.

Het stuk van Ton F. van Dijk wekt de onjuiste indruk “dat Sahla als een soort intrigant op eigen houtje naar kandidaten voor een zakenkabinet zocht. Daardoor kan de BBB na publicatie van het artikel een persbericht de deur uitdoen waarin staat dat zij ‘zonder medeweten van de BBB handelde’, en vragen om een ‘veiligheidsanalyse’ van de NCTV.”

Persson in de Volkskrant:

“Het is ironisch. Sahla kent veel mensen, maar er zijn ook nogal wat mensen die haar opeens niet meer kennen zodra ze ernaar worden gevraagd… Dilan Yesilgöz die benadrukt dat Sahla ‘geen formele functies binnen de partij bekleedt’. Zo wordt Sahla, ondanks of juist vanwege haar grote Haagse netwerk, voor de buitenwacht telkens neergezet als de eenling die op eigen houtje opereert. Als ‘terrorist’, als ‘spion’, als ‘ontfutselaar’. Hoe dan ook verdacht.”

Ook blijkt uit de reconstructie van Persson dat Martijn Bolkestein al langer en intensiever met Sahla contact heeft dan hij beweert.

De vraag is in hoeverre dit alles voor de rechtszaak uitmaakt. Die zou moeten draaien om de vraag of Sahla geloofwaardig en betrouwbaar is en niet om het woord ‘ontfutselen’.

Vindt Van Dijk dat zijn teneur ‘onbetrouwbaar’ nog van toepassing is op Sahla na de geconstateerde tekortkomingen in het artikel? Hij schrijft zelf over de rechtszaak, met als kern de aanwijzingen dat Frits Bolkestein verward en dement was toen Sahla van zijn bankrekening leefde.

Menselijke overweging wellicht, de niet gestelde vraag van Sahla destijds: Familie Bolkestein, wat vinden jullie ervan dat suikeroom Frits mij zo veel geld toestopt?

*) Beeld: Enahm Hof

Gepubliceerd

20 jul 2025
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0