Netkwesties
Netkwesties 211: Penny wise and pound foulish

Netkwesties mail 211 – zondag 6 juni 2021

Voelt u zich ook zo goed bij al verhalen over Sluwe Sywert? De Slechterik! Een nieuwe prooi voor columnisten die hun eigen goedheid kunnen afzetten, maar evengoed uit opportunisme handelen. Ook mijn beroepsgroep is niet vrij van asociaal gedrag. Maar wij mogen altijd de eerste steen gooien, en vooral de laatste om iemand voorgoed te vloeren. (Over deugd en ondeugd ging m'n - 10 jaar oude - boek over Facebook dat op Netkwesties staat, met deze inleiding.)

Bij die 10 miljoen hoort een boef bij wie wij ons goed voelen, maar hoe zat het met die 5 miljard die het ministerie van gezondheid niet netjes verantwoordt? De belangrijkste politieke commentator, in NRC, etaleerde een week geleden nog alle begrip voor de  scheidende baas Gerritsen van het VWS dat Van der L. z’n winst gunde.

Om over pound foollish met klimaat maar niet te spreken. Vlieg- en autoverkeer worden ongelimiteerd hersteld na de coronacrisis. Ja, met z'n allen 'lekker puh' bij Shell, da's makkelijk. En zou de partijleider die vanwege het klimaat in het kabinet wil zijn eigen ministerschap of terugdringing van de uitstoot belangrijker vinden?

Met privacy idem dito: een paar CBS-onderzoekers die wellicht telecomdata niet goed gebruikten halen de voorpagina. Maar de enorme 'inbreuk op de persoonlijke levenssfeer' bij ouderen vorig jaar slikten diezelfde media voor zoete koek; net als andere te weinig gespecificeerde maatregelen die de persoonlijke levenssfeer aantastten. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe het zat met de AP die dwars lag bij de inzet van telecomdata voor tracering van contacten; ook een gevalletje penny wise.

Nu dagen we TikTok voor de rechter, maar we vertiktokken het om de schermverslaving van jongeren aan te pakken, vooral omdat ouders zelf niet van het ding kunnen afblijven. Met al dat ongezonde schermonderwijs mochten alle kinderen hun mobiel met TikTok er gewoon bijhouden, pen en papier om aantekeningen te maken zijn ouderwets.

Positief: die dagvaarding aan het adres TikTok is wel boeiend leesvoer, omdat ook de videorichtlijn erbij gehaald is naast de dataverwerking; pound wise.

Geen gebedel om geld vandaag. Wat er binnenkomt gaat toch naar goede doelen en die kunt u zelf wel vinden. Zo werd ik weer lid van de bieb, probeerde links en rechts met wat pennies te helpen. Ja ja, ik ben uiteraard een veel beter mens dan Sywert; net als u…

Peter Olsthoorn

 

Tiktok corona challenge.jpg
Vermeende overtreding van privacy- en videoregels voor kinderen
Nederlandse massaclaim tegen TikTok 1,4 miljard
Peter Olsthoorn
Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) dagvaardt met advocatenkantoor Solv vandaag TikTok voor het vermeend overtreden van de AVG en de videowet. Privacy en veiligheid van kinderen lopen ernstig gevaar volgens de stichting die dat met een bak geld wil laten vergoeden.
 
Zwart vlak.jpg
EOKM zet nieuwe algoritmes en PhotoDNS in
Herkenning kinderporno geautomatiseerd, en ‘shaming’ van slechte hosters
Peter Olsthoorn
Het woord ‘algoritme’ heeft in de Nederlandse dagbladen een connotatie van verschrikkelijk eng gekregen. Maar je kunt het ook goed inzetten, en druk zetten voor gebruik met naming and shaming van hosters die te weinig ondernemen.
 
De verzoeking van de heilige Antonius.jpg
Tweede Kamer beschuldigde al, kabinet wacht onderzoek af
Hebben T-Mobile en CBS mijn privacy geschonden?
Peter Olsthoorn
Het CBS en T-Mobile hebben telefoniedata onvoldoende geanonimiseerd tijdens een test, luidde een beschuldiging in NRC en daarmee ‘van miljoenen Nederlanders’ de privacy geschonden. Agentschap Telecom en Autoriteit Persoonsgegevens doen onderzoek.
 
Zon1.jpg
Landen vinden aanpak Europese Commissie te slap
Nederland, Duitsland en Frankrijk willen macht van platforms zelf inperken
Peter Olsthoorn
Het Europese voorstel voor een Digital Markets Act (DMA) gaat niet ver genoeg om machtige partijen te kunnen aanpakken. Bovendien moeten er ook nationale bevoegdheden komen om in te grijpen. Ondertussen beginnen de EU, Duitsland, Frankrijk en Engeland al onderzoeken naar machtsposities van Facebook, Amazon en Google. Wat behelst dat?
 
Pinksteren.jpg
Paard achter de wagen spannen
Een grotere AP of liever een Digitale Autoriteit?
Peter Olsthoorn
De AP van Aleid Wolfsen eist een budget van 100 miljoen euro, want ‘alleen dan kan Nederland verantwoord economisch blijven groeien en verder digitaliseren’. Was het maar waar…
 
Zon2.jpg
Laksheid in internetbeveiliging
Overheden moeten veilig ict-ontwerp verplichten en hackers inzetten
Wout de Natris
Om digitale ontwrichting te voorkomen, is meer inzet van bedrijven en dwingend optreden van overheden nodig. De aanval met ransomware bij Colonial Pipeline toont de grote kwetsbaarheid van de samenleving.
 
Triomf van de Dood, schilderij van Pieter Brueghel de Oudere.jpg
Rekenkamer velt praktisch oordeel
Bureaucratie van privacy-vereisten te zwaar voor inlichtingenwerk
Peter Olsthoorn
Angst voor privacyschending heeft de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) en de uitvoering ervan zo streng gemaakt dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD aanzienlijk worden geremd in hun werk. Dit concludeert de Rekenkamer.
 
Volkstelling Quirinus, Byzantijnse afbeelding.jpg
Instantie afgeschoten die uitvoerder van democratische besluiten is
De Volkskrant en het Inlichtingenbureau
Peter Olsthoorn
In potentie is het Inlichtingenbureau een afschuwelijke organisatie, alleen die naam al. Echter, de Volkskrant valt het bureau aan met een serie quotes van actievoerders en anderen die hun verdachtmakingen veelal niet of beperkt onderbouwen.
 
Huishouden van Jan Steen.jpg
Meer geld nodig, maar doelmatigheid toezicht schiet tekort
Wolfsen heeft wel zijn p.r. maar niet zijn AP op orde
Peter Olsthoorn
De Autoriteit Persoonsgegevens kan vooralsnog fluiten naar de breed gepropageerde verhoging van haar budget. De toezichthouder op de databescherming heeft de eigen data niet op orde volgens de regering.
 
Netkwesties
E-mail: redactie@netkwesties.nl
Netkwesties © 1999/2020. Alle rechten voorbehouden.