Netkwesties
Netkwesties 188:

Netkwesties mail 188 – zondag 22 april 2018
__________________________________________

We lezen een serie boeken over big data en algoritmen voor beschrijvingen op Netkwesties komende weken. Zou het zo'n vaart lopen? Als je als historicus naar de hedendaagse tijd kijkt wordt de soep iets minder heet gegeten dan ilicon Valley en ook hun steeds talrijker wordende criticasters in de waan van de dag, of van het jaar, roepen.

Vijf jaar geleden verscheen de Macht van Facebook - nu meer hoofdstukken gratis beschikbaar via Netkwesties - met een analyse van het te commerciële model en tien tips voor Mark Zuckerberg om zijn platform humaner te maken. Niet geluisterd, maar ook journalisten en analisten niet die nu plotseling hun volle blaas over Facebook moeten legen.

Kijk, we kunnen wel kritiek hebben op de opportunistische journalistiek inzake Facebook. Maar doen we het zelf zo goed? Het zou fijn zijn om een klein ZKL-panel op te tuigen. Wat dat is? Zeer Kritische Lezers; degene die ons ongezouten kritiek leveren op tekortkomingen van stukken of gemiste onderwerpen. Wie doet er mee? Graag melden op redactie @ netkwesties.nl.

O ja, heel veel dank aan de lezers die zo vriendelijk waren om de jaarlijkse bijdrage van 15 euro (of zelfs meer) voor Netkwesties te storten via redactie @ netkwesties.nl bij Paypal of vie een banknummer dat ze via dit mailadres vroegen. Ofschoon het om minder dan 5 procent van de lezers gaat, zijn we toch zeer dankbaar. Bright side of life...

Peter Olsthoorn

 

Mannen aan scherm.jpg
Privacyvriendelijk alternatief voor Facebook
EU, initieer een publiek sociaal netwerk
De EU moet een inschrijving openen voor de creatie van een Europees platform dat privacy- en gebruikersvriendelijker is dan Facebook.
 
Facebook haaien jared-rice-388246-unsplash.jpg
Actie Lubach mislukt zonder een goed vervolg
Facebook weerstaat opportunisme en hypocrisie
door Peter Olsthoorn
Facebook is een laag tussen het oorspronkelijke vrije internet en soevereine gebruikers. Door gemak- en behaagzucht van consumenten ontstaan en gegroeid, met betaling van openbare en besloten privédata. Van die behoeften maakt Mark Zuckerberg gebruik, net als de makers van Coca-Cola, McDonalds, de Linda en RTL Boulevard. Over kaf en koren, journalistieke hypocrisie en waan van de dag.
 
Google Facebook data.jpg
Hoe komen die zogenaamd ‘sociale media’ toch aan al die data?
Ons treft meer blaam dan Facebook
door Peter Olsthoorn
Artikelen en uitzendingen over het aanpakken van dat verschrikkelijke Facebook en een verdiende naderende ondergang buitelen over elkaar heen. Alsof Facebook eenzijdig oorzaak is en niet wij haar die macht in de schoot wierpen.
 
veel cameras.jpg
Uitwisseling Jihad-verdachten AIVD met collega’s op de korrel genomen
Nederland aansprakelijk voor data van dertig inlichtingendiensten
Geheime diensten uit Europese landen slaan in Nederland hun gezamenlijke gegevens op. Mensen die onterecht in de databank staan kunnen hier naar de rechter stappen. Mochten ze er tenminste achter komen dat ze onterecht in het vizier liggen.
 
gLUREN.jpg
Beoordeling buitenlandse regimes voor samenwerking AIVD/MIVD onzinnig
Rutte, champions league kantklosser met oude patronen
door Kees Jan Dellebeke
Na het referendum over Wiv2017 bevinden de voor- en tegenstanders zich nog steeds in de loopgraven van voor die tijd. De aanpassingen veranderen daar weinig tot niets aan.
 
Vrouwenogen gluren allef-vinicius-248316-unsplash.jpg
Experts Netkwesties prikken de D66-ballon door
Extra Wiv-regels nauwelijks verbetering
door Peter Olsthoorn
Opgeslagen informatie van de AIVD en MIVD wordt na één en na twee jaar uit de kast getrokken voor beoordeling. En de weging van de rechtstaat en democratie in de VS, Rusland, Marokko, Turkije, Hongarije en andere landen omwille van data-uitwisseling wordt 16 maanden naar voren gehaald.
Reactie van:
 
moeder vertelt geheim.jpg
Journalistenbond NVJ doet niet mee in coalitie, wel drie bedrijven
Kort geding om invoering Wiv te voorkomen
Bits of Freedom spreekt over een ‘brede coalitie’ die de rechtszaak tegen de inlichtingenwet doorzet. De NVJ stapte eruit, enkele partijen traden toe.
 
gLUREN.jpg
Bezwaren direct oppakken
Reparatiewetgeving voor Wiv nodig
Eerst kijken welke delen van de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv 2017) per 1 mei 2018 wel ingevoerd kunnen worden en vervolgens vanuit de bezwaren verbeteringen aanbrengen.
 
Louis Einthoven.jpg
De tijd lijkt rijp voor een nieuw soort leider
AIVD heeft weer een publiek gezicht nodig
door Paul abels en Merijn Adams
De regering zoekt een nieuwe baas van de AIVD. Wat voor soort opvolger van Rob Bertholee is er nodig?
 
De macht van Facebook cover.jpg
De macht van Facebook - Hoofdstuk 8:
Dit ben je waard op Facebook
door Peter Olsthoorn
Wat ben je waard voor de marketeers met hun merken? Dat rekenen ze graag uit, want voor hen is de hoofdvraag: wat valt er aan je te verdienen? Ondanks al die mooie verhaaltjes over de dialoog werkt het niet omgekeerd: wat kunnen ze voor jou betekenen? Merken investeren in sociale marketing, dus willen ze weten hoeveel geld zo'n fan uiteindelijk in de kassa brengt.
 
POWER OF FACEBOOK ROOD.jpg
De macht van Facebook – Hoofdstuk 7:
Merken lonken naar je vriendschap
door Peter Olsthoorn
Bedrijven zijn de klanten van Facebook en gezamenlijk willen ze ons tot vrienden maken, teneinde hun commerciële doelen wat eenvoudiger te kunnen bereiken. De marketing met Facebook staat pas in de kinderschoenen. In dit hoofdstuk passeren voorbeelden van bedrijven om in het gevlei te komen.
 
POWER OF FACEBOOK GROEN.jpg
De macht van Facebook - Hoofdstuk 9:
CIA, politie en cybercrime
door Peter Olsthoorn
Juist in het afgelopen jaar is in Nederland de beveiliging tegen cybercrime door bedrijven en overheden, waaronder defensie en terrorismebestrijding, organisatorisch bij elkaar gebracht. Dat gebeurde in betrekkelijke stilte door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook Facebook is een omgeving waar die voorheen gescheiden terreinen kunnen samenkomen. Dat vinden de betrokkenen ideaal om misdaad te bestrijden.
 
glasvezel.jpg
Met tussenstappen sneller internet is veel goedkoper
‘Veel gemeenteplannen glasvezel onnodig ambitieus’
door Frank Phillipson
Veel politieke partijen stelden in hun verkiezingsprogramma’s dat glasvezelaansluitingen of Fiber-to-the-Home ( FttH) naar elk huis, bedrijf en school noodzakelijk is voor hun gemeente. Overal glasvezel tot aan de voordeur aanleggen is echter een duur en arbeidsintensief traject, dat niet in korte tijd realiseerbaar is. En het is vaak ook niet nodig.
 
Netkwesties
E-mail: redactie@netkwesties.nl
Netkwesties © 1999/2017. Alle rechten voorbehouden.