Netkwesties
Netkwesties 186: Onze Rusland-hack; Enquete privacy vs veiligheid; Nare bedrijf Zoomin

Netkwesties mail 186 – zondag 18 februari 2018
__________________________________________

Altijd advocaat van de duivel

Ook in deze uitgave van Netkwesties weer: veel vraagtekens, zoals bij de jubelsfeer die ontstond over de hack in Moskou vanuit Zoetermeer. 'We' helpen de NSA en was dat vier jaar geleden met Snowden nog niet de grote vijand? Van dezelfde onthullende journalisten.

En KPMG stelt vast dat 'we' veiligheid verkiezen boven privacy. Dat zou best kunnen, maar kunst dit vaststellen met een eenvoudige enquête? het is in elk geval een aardig voorbode van het referendum dat gaat komen.

En Peter Koop, onze columnist die voorstander is van de nieuwe Wiv, meent dat het onmogelijk is dat Nederland via een 'U-bocht' inlichtingen uit het buitenland krijgt die we eigenlijk niet moeten willen. is die garantie er werkelijk?

En vraagtekens bij eigen optreden. Zo kan ik vanwege juridische druk artikelen over Zoomin niet publiceren. Nu neem ik alvast m'n toevlucht tot het middel column om te suggereren dat Zoomin en haar bazen niet deugen. Want dat is juridisch moeilijk aan te pakken. Is dat een fair middel in de strijd tussen pers en multimiljonairs die zich juridisch vergaand kunnen verdedigen. Of een flauwe manier om te pogen alsnog te publiceren?

O ja, het is weer tijd voor de jaarlijkse bijdrage: als u het kunt missen graag 15 euro voor Netkwesties via redactie @ netkwesties.nl . Of een banknummer vragen via dit mailadres.

Peter Olsthoorn

 

Cyberwar2.jpg
In elk geval meer vertrouwen in overheid dan in bedrijfsleven
Vindt de meerderheid veiligheid belangrijker dan privacy?
door Peter Olsthoorn
Goed nieuws voor politie en AIVD: de balans lijkt uit te vallen naar veiligheid boven privacy. Maar burgers zullen bedrijven lastigvallen met de nieuwe Europese privacyregels (AVG). Dat is althans de uitkomst van een enquête van KPMG.
 
David_Korteweg_©foto_Maarten_Tromp_web.jpg
Onthulling over prachtige AIVD/MIVD kraak roept vragen op
Waarom hacken wij de gezellige Russische beer?
door Peter Olsthoorn
Een waar oranjegevoel maakte zich van de media meester na de uitstekende onthullingen over de hack van de AIVD/MIVD bij de Gezellige Beer in Rusland ten behoeve van de NSA. Waarom eigenlijk? Dezelfde journalisten liepen eerst Snowden en Greenwald achterna, contra diezelfde NSA.
 
Cyberwar2.jpg
Zorgen om U-bocht na Snowden-onthullingen
Halen AIVD en MIVD informatie over Nederlanders via buitenlandse diensten binnen?
door Peter Koop
Waar komt het idee van een U-bochtconstructie vandaan? Is er ook daadwerkelijk sprake van met invoering van de nieuwe Wiv 2017?
 
Jan Riemens FMT.jpg
Column: Juridische druk wordt te groot
De Volkskrant en chilling effect van Jan Riemens en Bram Bloemberg van Zoomin
door Peter Olsthoorn
Online videobedrijf Zoomin slaagt er met juridische dreiging in om publicatie van onthullende artikelen te voorkomen. De uitgever wijkt vooralsnog voor mogelijke advocatenkosten. Deze bedragen immers een veelvoud van de journalistieke beloning.
 
SyRI rechtszaak.jpg
‘Staat moet risicoprofilering van Nederlandse burgers staken’
Rechtszaak om Systeem Risico Indicatie – waar gaat het om?
door Peter Olsthoorn
Een club privacyvoorvechters neemt het met een bodemprocedure op tegen de Staat om SyRI, het Systeem Risico. waarvan het parlement invoering goedkeurde teneinde sociale fraude te bestrijden. Er wordt weer veel geroepen in de media, maar waar gaat het over?
 
24 Hans Nyks Pretium Telecom en Anthoinette Hertsenberg.jpg
Beroep op kort geding 2016
Hof Den Haag laat Webboek Pretium intact
Het gerechtshof Den Haag heeft de vorderingen van Pretium Telecom en directeur Hans Nyks inzake het webboek over hen van Peter Olsthoorn afgewezen. Olsthoorn werd verdedigd door mr. Otto Volgenant van Boekx Advocaten met steun van het Persvrijheidsfonds.
 
Kees Jan Dellebeke 2017.jpg
Betere waarborgen dan ooit eerder in de geschiedenis
Waarom tegenstanders ‘sleepwet’ blij mogen zijn
door Kees Jan Dellebeke
De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) beperkt de AIVD en de MIVD meer dan velen denken. Vóór het jaar 2002 was er helemaal geen wet. Nu is toestemming vooraf, evenals controle achteraf in de wet geregeld. Reden genoeg voor achterdochtige tegenstanders van de zogenoemde ‘sleepwet’ om veel positiever te zijn.
 
e-Court.jpg
Algoritme bepaalt mede lot gedaagde wanbetaler
Efficiënte ‘robotrechter’ e-Court onder vuur
Terwijl kolommen van Nederlandse kranten in 2017 uitpuilden van de onheilsboodschappen over de groeiende macht van Facebook-code over ons bestaan, bleef een balk in onze Nederlandse ogen onopgemerkt: de digitale ‘rechtspraak’ via e-Court. Veel goedkoper dan reguliere rechtspraak voor alle betrokkenen. Maar is de rechtsstaat in het geding?
 
Netkwesties
E-mail: redactie@netkwesties.nl
Netkwesties © 1999/2017. Alle rechten voorbehouden.